"Το Σώμα: Τέχνη και Ιατρική" απόψε στο Polis Art Cafe

Σήμερα Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης και η Πέπη Ρηγοπούλου σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “ΤΟ ΣΩΜΑ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Νόσος/Ενδοσκόπηση/Ίαση”, στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Στοά του Βιβλίου), στις 8.30μ.μ.

rhgopoulou-texnh-iatrikh-cover-finalΠόσο η τέχνη γιατρεύει; Και γιατί η ιατρική είναι και τέχνη, όπως την αποκαλούσε ο Ιπποκράτης; Για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά η Πέπη Ρηγοπούλου επιστρέφει και πάλι στο σώμα – και την ψυχή που είναι η έσχατη συνέπειά του. Νόσος, ενδοσκόπηση, ίαση ερευνώνται στην διαχρονία και σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε διάλογο με την τέχνη. Φαινόμενα όπως οι επιδημίες εξετάζονται συνδυαστικά στο ιατρικό, το αισθητικό αλλά και το πολιτικό πεδίο. Ο σύγχρονος γιατρός όπως και ο σαμάνος, ο ψυχαναλυτής αλλά και ο διεισδυτικός καλλιτέχνης βυθίζονται μέσα από τις διαφορετικές εκδοχές της ενδοσκόπησης στα άδηλα μέρη της ψυχής και του σώματος καθιστώντας τα φανερά.

Η Κορνηλία Πουλοπούλου και ο Γιάννης Μαρκάκης παρουσιάζουν το στοίχημα που συνδέεται με το δίπολο νόσος/δημιουργία. Ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους αναλύει την συνάντηση ιατρικής και κινηματογράφου ενώ η Ιόλη Ανδρεάδη μελετά τις σχέσεις τελετουργίας, θεάτρου και θεραπείας μέσα από το παράδειγμα των Αναστεναρίων. Η Άντζυ Καρατζά και ο Πέτρος Αλεξανδρής συμπληρώνουν το βιβλίο με τα κείμενα /μαρτυρίες τους.

Με το έργο τους αυτό οι συγγραφείς προτείνουν αναπάντεχες γέφυρες που ανοίγουν νέους ορίζοντες προς το πεδίο των Ιατρικών Ανθρωπιστικών Σπουδών όπου η ιατρική με τους παραδοσιακούς προδρόμους της και τους σύγχρονους συνεχιστές τους συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία.