Κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν μετά από 14 χρόνια στα "χέρια" της ιταλικής μαφίας

Στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας βρίσκονται δύο πίνακες του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ που είχαν κλαπεί το 2002 από το Μουσείο του Άμστερνταμ, ξεσηκώνοντας κύμα επικρίσεων για τα μέτρα ασφαλείας στα μουσεία.

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, τα έργα βρέθηκαν στα χέρια της μαφίας της Νάπολης, ύστερα από μακρά έρευνα. Είχαν κλαπεί όταν άγνωστοι χρησιμοποίησαν σκάλα και βαριοπούλες για να εισβάλουν στο μουσείο.

Σύμφωνα με το BBC, βρέθηκαν τυλιγμένα με ένα πανί σε ένα σπίτι στην παραλιακή πόλη Καστέλαμαρε, κοντά στην Πομπηία και βρίσκονταν ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ που είχε στην κατοχή της η Καμόρα από λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τα οποία κατασχέθηκαν.

Από το Μουσείο του Άμστερνταμ δήλωσαν ότι τα έργα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. “Είναι ασφαλή”, δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Axel Rueger, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph. “Δεν τολμούσα πια να ελπίσω ότι θα το έλεγα ποτέ αυτό, μετά από τόσα χρόνια”, συνέχισε.

Ωστόσο, η διεύθυνση του μουσείου δεν είναι σε θέση ακόμη να ανακοινώσει πότε οι πίνακες θα γυρίσουν πίσω στο Άμστερνταμ.

vangog2