«Μια ματιά δύο εποχές»: Φωτογραφίες από το παρελθόν…στο παρόν!

Αυτές τις ημέρες, από τις 26 -30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά η έκθεση της Αναστασίας Λιάπη με τίτλο «Μια ματιά, δύο εποχές».

Μέσα από τις φωτογραφίες της, η Αναστασία απεικονίζει και αντιπαραθέτει το σήμερα με το χθες.

Aφορμή για την ιδέα της αυτή ήταν ο θεσμός της οικογένειας, όπως η ίδια αποκαλύπτει.
Ως μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας της σύγχρονης εποχής, θέλησε να ανατρέξει σε άλλες εποχές για να ανακαλύψει τους ίδιους ρόλους σε διαφορετικές συνθήκες ζωής.
Έτσι μελετώντας παλιούς φωτογράφους φιλοτέχνησε 37 έργα στα οποία συμμετέχουν περίπου 100 πρόσωπα, απεικονίζοντας και αντιπαραθέτοντας το χθες με το σήμερα.

Ποια είναι η Αναστασία Λιάπη

Η Αναστασία Λιάπη γεννήθηκε στην Καστοριά . Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε στο να γράφει και να εικονογραφεί παραμύθια. Με την γέννηση του πρώτου της παιδιού, γεννήθηκε και η επιθυμία να πιάσει τα πινέλα κ να κάνει τους πρώτους τις πίνακες.
Η φωτογραφία στην ζωή της ήρθε με την γέννηση του τρίτου της παιδιού. Μιας κ ο χρόνος της περιορισμένος για πινέλα και μπογιές βρήκε στην φωτογραφική μηχανή έναν τρόπο να δημιουργεί εικόνες.Έχει κάνει δυο ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και τρεις ατομικές.
Πρώτη ομαδική έκθεση Ιούνιος 2006 στην Καστοριά. Δεύτερη ομαδική έκθεση Αύγουστος 2009 στην Δαμασκηνιά Βοίου Κοζάνης.
Πρώτη ατομική έκθεση (ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΈΣ ) Αύγουστος 2012 στην Δαμασκηνιά Βοίου Κοζάνης.
Δεύτερη ατομική έκθεση Μάιος 2013 (ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, φωτογραφικό παραμύθι ) στο πνευματικό κέντρο του Άργους Ορεστικού.
Τρίτη ατομική έκθεση Μάιος 2015 “Μια ματιά δύο εποχές ” στο αρχοντικό του Βέργουλα στην Καστοριά.  Με την ίδια έκθεση “Μια ματιά δύο εποχές” Ιούνιο 2015 στο Βαφοπούλειο στην Θεσσαλονίκη και στην Δημοτική πινακοθήκη Πειραιά, Σεπτέμβριος 2016.  Με τα παραμύθια που γράφει έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις. Η Αναστασία Λιάπη ζει κ δημιουργεί στο Άργος Ορεστικό. Φωτογραφία για την Αναστασία Λίαπη είναι ζωή, είναι φως, όσο σημαντικό είναι το φως στην φωτογραφία, τόσο είναι και στην ζωή μας

Τι είπε για την έκθεση..
“Από μικρή πιστεύω ότι αν δεν φροντίζεις τις ρίζες σου δεν θα απλώσεις κλαδιά δεν θα ανθίσεις. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε τις αλλαγές, προσπαθώντας να μας ξεκόψει από το παρελθόν. Χρειάζεται να νιώσουμε κ να αντιληφθούμε τις -διαφορετικές- εικόνες που έμειναν να μας θυμίζουν το χθες. Η αρχική μου ιδέα ήταν ο θεσμός της οικογένειας, θέλησα να ανατρέξω το χρόνο και να δω τους ίδιους ανθρώπους σε διαφορετικές συνθήκες ζωής. Να μπω σε άλλους κόσμους που διασώζονται πλέον μόνο μέσα από περιγραφές και κυρίως φωτογραφίες. Η προσέγγισή μου έγινε με αγάπη και σεβασμό στους παππούδες μου, τις ρίζες μας την παράδοση.
Έτσι μελετώντας παλιούς φωτογράφους όπως και τα πρόσωπα που πόζαραν στο φακό τους (ντύσιμο, έκφραση, κόμμωση ) και δημιούργησα 37 έργα στα οποία συμμετέχουν περίπου 100 πρόσωπα. Πρόσωπα ίδια μα τόσο μακρινά και ξένα .”

14442690_1185199291544692_374405316_n
14458989_1185199304878024_1652897325_n-1