«Εντυσαν» με Ελ Γκρέκο το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης

της Μαίρης Αδαμοπούλου

Δεν είναι ένα συνηθισμένο εργοτάξιο στην καρδιά της πόλης. Είναι το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης και δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει μια «πινελιά» τέχνης. Από σήμερα λοιπόν οι εξωτερικές πλευρές του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης που βρίσκεται υπό ριζική ανακαίνιση «ντύθηκαν» με αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του ζωγράφου που έμεινε στην Ιστορία ως ο Έλληνας (Ελ Γκρέκο).

Τριάντα έργα του Θεοτοκόπουλου – που φέτος εορτάζονται 400 χρόνια από τον θάνατό του – κοσμούν τις όψεις επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου και της Βασιλέως Αλεξάνδρου, συνολικού μήκους 70 μ.

Η κηδεία του κόμητος Οργκάθ δεσπόζει στο κέντρο της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης, ενώ προς την πλευρά της Βασιλέως Αλεξάνδρου θα μπορούν οι περαστικοί να δουν πορτρέτα του σπουδαίου ζωγράφου, τοποθετημένα πάνω σε λαμαρίνες ύψους 2,5 μ.

«Πρόκειται για μια έκθεση μέσα στην πόλη», σχολιάζει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη –Πλάκα και επισημαίνει ότι «το γοητευτικό σημείο της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ότι δεν παρουσιάζονται μόνο τα έργα σε μεγέθυνση, αλλά και το ότι προβάλλονται δίπλα και αρκετές λεπτομέρειες τους, αυτόνομα».

Η υπαίθρια έκθεση έργων του Θεοτοκόπουλου, που πραγματοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, θα παραμείνει στον χώρο του εργοταξίου για έξι μήνες και οι πίνακες έχουν καλυφθεί με ειδικό υλικό που τους προστατεύει από τα γκραφίτι.

Στο μεταξύ μέσα στις μέρες των εορτών στην Εθνική Γλυπτοθήκη (στο πάρκο Στρατού, στο Γουδή, όπου έχει μεταφερθεί η έδρα της Πινακοθήκης έως ότου ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου) ξεκινά το στήσιμο της τελευταίας, χρονικά, έκθεσης που διοργανώνεται από την Ελλάδα για τον εορτασμό του έτους Γκρέκο και περιλαμβάνει την ψηφιακή προβολή των μεγάλων έργων που ο Θεοτοκόπουλος φιλοτέχνησε στο Τολέδο και το Εσκοριάλ, ανάμεσά τους την Ταφή του Κόμητος Οργκάθ, το Εσπόλιο (τον Διαμερισμό των Ιματίων του Ιησού), το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρικίου, αλλά και τα σύνολα που βρίσκονται σε άλλα μοναστήρια κι εκκλησίες, όπως ο Άγιος Δομήνικος ο Παλαιός.

Η έκθεση αυτή, που θα εγκαινιαστεί με τη νέα χρόνια, θα συνοδεύεται από ειδική έκδοση με τις αναλύσεις των έργων που φιλοξενούνται (σε ψηφιακή μορφή) στην έκθεση, ενώ και το ημερολόγιο της Εθνικής Πινακοθήκης για το 2015, εκτός από σημαντικά έργα του Ελ Γκρέκο και λεπτομέρειες τους περιλαμβάνει και αναλυτικό κείμενο για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη με την υπογραφή της Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα και κοστίζει 10 ευρώ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5193297/entysan-to-ergotaksio-ths-ethnikhs-pinakothhkhs-me-el-gkreko/