Διπλά εικαστικά εγκαίνια στο Θέατρο Τέχνης

Με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων του Υπογείουκαι 30 χρόνων της Φρυνίχου εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις

της Μυρτούς Λοβέρδου

Ο εφετινός εορτασμός των 60 χρόνων Υπόγειο και 30 χρόνων Φρυνίχου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν προχωρεί με πρεμιέρες και πολυποίκιλες εκδηλώσεις. Την Πέμπτη (18/12) και την Παρασκευή (19/12) εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις που φέρνουν σε επαφή το θέατρο με την εικαστική τέχνη. Aνανεωμένο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαριάννας Κάλμπαρη, το ιστορικό θέατρο που ίδρυσε ο Κουν στοχεύει με το νέο του πρόγραμμα να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό πυρήνα όπου θα βρουν θέση τόσο οι θεατρικές παραστάσεις όσο και οι πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης (μουσική, χορός, τραγούδι, εικαστικά, περφόρμανς).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάζεται το εικαστικό πρόγραμμα «Στ’ ανοιχτά». Γιατί; Γιατί έτσι δημιουργείται ένας δίαυλος ανάμεσα στους εικαστικούς καλλιτέχνες και στις φετινές θεατρικές παραγωγές των δύο σκηνών του.
Συγκεκριμένα στη σκηνή της Φρυνίχου θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Η Φρυνίχου στ’ ανοιχτά» με έργα των Γιώργου Γυπαράκη και Γιώργου Χαρβαλιά, τα οποία και επελέγησαν λόγω της σχέσης τους με τις τρέχουσες παραστάσεις της: «Το θηρίο στη ζούγκλα» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη και «VΑΝΥΑ: Δέκα χρόνια μετά» της Ομάδας Blitz.

Ο χώρος της θεατρικής σκηνής του Υπογείου θα φιλοξενήσει την πρώτη εικαστική έκθεση «Το Υπόγειο στ’ ανοιχτά» με έργα των Γιάννη Θεοδωρόπουλου, Λίζης Καλλιγά, Αλίκης Παλάσκα και Νίνας Παπακωνσταντίνου. Οι επιλογές των έργων βασίστηκαν στις τρέχουσες παραστάσεις «Αλεξάνδρεια» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δημήτρη Αναστάσογλου και «Με τα δόντια» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος.

Ο Γιώργος Γυπαράκης δημιουργεί ένα γλυπτό όπου συμπυκνώνει την ανθρώπινη μορφή σε μια διττή ανάγνωση και ο Γιώργος Χαρβαλιάς επιλέγει το μαξιλάρι για να ξεδιπλώσει μια σειρά από εικόνες όπου το όνειρο συνυπάρχει με την απουσία. Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος με τα φωτογραφικά του έργα εκπέμπει μια αλεξανδρινή αύρα και η Νίνα Παπακωνσταντίνου αντιγράφει ένα ποίημα από τα «Αποκηρυγμένα» του Καβάφη δημιουργώντας ένα ίχνος μυστικής γραφής. Η Λίζη Καλλιγά εκθέτει δύο φωτογραφίες από ένα βίντεο που γύρισε στο σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και η Αλίκη Παλάσκα δημιουργεί μια γλυπτική κατασκευή όπου βλέπουμε την ανακύκλωση του χρόνου μέσα από τη μεταμφίεση.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Χριστίνα Πετρηνού και η οργάνωση είναι της Χριστίνας Κάλμπαρη. Η έκθεση «Η Φρυνίχου στ’ ανοιχτά» διαρκεί ως τις 25 Ιανουαρίου 2015 και «Το Υπόγειο στ’ ανοιχτά» ως τις 17 Ιανουαρίου 2015.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης, μία ώρα πριν από την έναρξη των παραστάσεων. Κρατήσεις και πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3222.464 και 210 3236.732 (Φρυνίχου) και 210 3228.706 (Υπόγειο).

Σε αυτή την πρώτη περίοδο (που διαρκεί ως τις 20 Ιανουαρίου 2015) και ακούει στον γενικό τίτλο «Να μείνω έξω, στ’ ανοιχτά», περιλαμβάνονται κλασικά κείμενα σε σύγχρονη διασκευή. Στο Υπόγειο η θεματική είναι «Το μυστήριο της επιβίωσης» και εντάσσεται το έργο «Με τα δόντια» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου με τους Φωτεινή Αθερίδου, Αντίνοο Αλμπάνη, Θανάση Δήμου, Ιωάννα Μαυρέα, Αγγελο Μπούρα, Ιωάννα Παππά. Καθώς και η «Αλεξάνδρεια» από την ομάδα Elephas tiliensis, σε μια παράσταση που συνομιλεί με το εμβληματικό μυθιστόρημα του Λόρενς Ντάρελ «Αλεξανδρινό κουαρτέτο». Στη Φρυνίχου η θεματική είναι «Η δίψα για ζωή» και εκεί παίζονται οι παραστάσεις της ομάδας blitz και το «Θηρίο στη ζούγκλα» της ομάδας Προτσές. Το πρώτο έχει μια αναφορά στον Τσέχοφ και το δεύτερο στο διήγημα του Χένρι Τζέιμς.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=660796