Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Επτά νέες ταινίες προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές  κινηματογραφικές αίθουσες εκ των οποίων δυο είναι ισπανόφωνες.

Ο λόγος για το «Truman», μια συμπαραγωγή Ισπανίας/Αργεντινής και το ισπανικό θρίλερ «Με Απόκρυψη».

Παράλληλα, στις αίθουσες έρχονται δύο σίκουελ: «Το Κάλεσμα 2» και «Η Συμμορία των Μάγων 2».

Το μεγάλο μπλοκμπάστερ της εβδομάδας είναι, όμως, το «Warcraft», μεταφορά του διάσημου βιντεοπαιχνιδιού.

Truman

Ο Τόμας επισκέπτεται τον παιδικό του φίλο Τζούλιαν, ο οποίος ζει στη Μαδρίτη. Καθώς ο Τζούλιαν είναι βαριά άρρωστος, οι δύο φίλοι θα πραγματοποιήσουν μία τετραήμερη περιήγηση, θα ταξιδέψουν, θα συζητήσουν και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα σπίτι στον αγαπημένο σκύλο του Τζούλιαν, Τρούμαν. Αν και ο σκηνοθέτης Σεσκ Γκάι «εκμεταλλεύεται» τον σκύλο (πολλοί θα θεωρήσουν ότι το Truman επικεντρώνεται σε αυτόν, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι), αφηγείται μια τρυφερή ιστορία ανδρικής φιλίας και αποχαιρετισμού. Διαθέτει δύο υπέροχες ερμηνείες από τους Ρικάρντο Νταρίν και Χαβιέ Καμάρα -ειδικά ο δεύτερος είναι εξαιρετικός-, ενώ συνδυάζει το δράμα με τα χιουμοριστικά στοιχεία σε μία ταινία για τη ζωή και τον θάνατο, για τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία βραβεύτηκε με πέντε βραβεία Γκόγια.

Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκάι
Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Νταρίν, Χαβιέ Καμάρα

Warcraft: Η Σύγκρουση δύο κόσμων

Ο Ντάνκαν Τζόουνς (Moon) μεταφέρει στο σινεμά το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι, σε μία ταινία που συνδυάζει μαγεία και έπος. Το ανθρώπινο είδος θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα Ορκ, όταν εκείνα καταφτάνουν από μία άλλη διάσταση με επεκτατικές διαθέσεις. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι ακολουθούν τις εντολές ενός Ορκ σαμάνου, ορισμένα Ορκ επιθυμούν τη συνεννόηση με τους ανθρώπους και όχι τον πόλεμο. Προς τιμήν του, ο Ντάνκαν Τζόουνς κατάφερε να φτιάξει μια ταινία και όχι μια ταινία που να θυμίζει βιντεοπαιχνίδι. Το Warcraft έχει υπόθεση και χαρακτήρες, καθώς και καλά γραφικά, αν και η ιστορία χάνεται τις περισσότερες φορές κάτω από το βάρος τους. Η υπερβολική χρήση τους, καθώς και οι συνεχείς σκηνές μάχης δεν έχουν ενσωματωθεί ομαλά στην ταινία, η οποία «υποφέρει» και από τις κακές ερμηνείες.

Σκηνοθεσία: Ντάνκαν Τζόουνς
Πρωταγωνιστούν: Τράβις Φίμελ, Πάουλα Πάτον, Μπεν Φόστερ, Ντόμινκ Κούπερ, Ρουθ Νέγκα, Τόμπι Κέμπελ

Με Απόκρυψη

Τραπεζικός υπάλληλος πηγαίνει με το αυτοκίνητο τα παιδιά του στο σχολείο όταν λαμβάνει ένα τηλεφώνημα που τον ενημερώνει ότι το όχημα είναι παγιδευμένο με βόμβα. Ένας άνδρας στην άλλη γραμμή του ζητά να μεταφέρει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να μην ανατινάξει το αυτοκίνητο. Ένα concept που θυμίζει σε σημεία το Speed, γυρισμένο με φωτογραφία σε ψυχρά χρώματα. Χωρίς να ξεφεύγει από τα αντίστοιχα χολιγουντιανά πρότυπα -και στερεότυπα-, η ταινία είναι καλογυρισμένη και καταφέρνει και κρατά το ενδιαφέρον του θεατή. Ερμηνευτικά, το βάρος πέφτει στους ώμους του Λουίς Τοσάρ που καλείται να εκφράσει φόβο, οργή, τύψεις. Και τα καταφέρνει.

Σκηνοθεσία: Ντάνι Ντε λα Τόρε
Πρωταγωνιστούν: Λουίς Τοσάρ, Ελβίρα Μίνγκες, Φερνάντο Κάγιο

Η Συμμορία των Μάγων 2

Η παρέα των «4 Καβαλάρηδων» επιστρέφει, με μέντορα τον πράκτορα του FBI Ντύλαν Ρόουντς. Στη διάρκεια ενός ακόμη από τα γνωστά τους σόου, θα πέσουν θύμα απαγωγής και θα βρεθούν στο Μακάο της Κίνας. Εκεί θα κληθούν να ακολουθήσουν τις εντολές ενός νεαρού επιχειρηματία, ο οποίος τους ζητά να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους στα μαγικά κόλπα για να κλέψουν μία πολύτιμη κάρτα υπολογιστή. Βαδίζοντας στα βήματα της πρώτης ταινίας, το σίκουελ του Now You See Me είναι λιγότερο διασκεδαστικό και περισσότερο προβλέψιμο, ενώ μοιάζει με μία συρραφή σκηνών που μόνο στόχο έχουν να ξαφνιάσουν τον θεατή (χωρίς όμως να τα καταφέρνουν).

Σκηνοθεσία: Τζον Μ. Τσόου
Πρωταγωνιστούν: Τζέσι Άιζενμπεργκ, Γούντι Χάρελσον, Ντέιβ Φράνκο, Μαρκ Ράφαλο, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Μόργκαν Φρίμαν

Το Κάλεσμα 2 (Conjuring 2)

Οι Εντ και Λορέιν Γουόρεν καλούνται να μελετήσουν άλλη μία παράξενη υπόθεση: μία μητέρα που ζει σε προάστιο του Λονδίνου με τα τέσσερα παιδιά της καταγγέλλει ότι το σπίτι έχει καταληφθεί από μία δαιμονική ύπαρξη. Ο Τζέιμς Γουάν (Saw, Conjuring) κάθεται ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη και παραδίδει ένα θρίλερ που διαθέτει ατμόσφαιρα, που παρουσιάζει πιστά τα ’70s και που -παρόλο που δεν ξεφεύγει από το συνηθισμένο και ενίοτε το γελοίο- περιέχει και «σημάδια» αμφισβήτησης των φαινομένων που βρίσκονται στο επίκεντρό του.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν
Πρωταγωνιστούν: Βέρα Φαρμίγκα, Πάτρικ Γουίλσον, Μάντισον Γουλφ, Φράνσις Ο’ Κόνορ

Οιδιπόδειο αλά Γαλλικά (Lolo)

Η Βιολέτ είναι μία εργαζόμενη μητέρα που στις διακοπές της γνωρίζει τον Ζαν – Ρενέ, έναν γλυκύτατο προγραμματιστή, ο οποίος μετακομίζει στο Παρίσι. Μια ερωτική σχέση ξεκινάει και φαίνεται να πηγαίνει καλά, ωστόσο ο Ζαν – Ρενέ έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αντίπαλο: τον Λολό, τον 19χρονο γιο της Βιολέτ. Η Ζιλί Ντελπί αναλαμβάνει σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία ταινία που προσπαθεί να μιλήσει για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τη μητρότητα, αλλά δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τον χαρακτηρισμό του απλώς «χαριτωμένου».

Σκηνοθεσία: Ζιλί Ντελπί
Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Μπουν, Ζιλί Ντελπί, Βενσάν Λακόστ, Καρίν Βιάρ

Burning from the Inside

To Burning from the inside είναι ένα κοινωνικό-πολιτικό ντοκιμαντέρ, που διαδραματίζεται στους δρόμους της Αθήνας και του Βερολίνου. Χρησιμοποιώντας ως άξονα την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τις διεθνής πολιτικές εξελίξεις, παρουσιάζει τον εκφασισμό και την αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας, όπως την βιώνουν οι νέοι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Με αφετηρία την δολοφονία του Π. Φύσσα και το αντίκτυπο της στις δύο χώρες, ξετυλίγονται οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τους Γερμανούς νεο-Ναζί.

Σκηνοθεσία: Μάρσια Τζιβάρα