Η Τήνος έχει το δικό της μουσικό φεστιβάλ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το νησί της Τήνου πραγματοποιεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος Μουσικό Φεστιβάλ, αφιερωμένο στη φωνή και τραγούδια από Ελλάδα, Μεσόγειο, Σμύρνη, αλλά και Βουλγαρία. Μια ξεχωριστής σημασίας μουσική συνάντηση, όσο και ο τόπος που τη φιλοξενεί.

Καλλιτέχνες με διαφορετικές μουσικές καταβολές αλλά ένα κοινό σημείο αναφοράς, την πανανθρώπινη δύναμη της φωνής, θα συμπράξουν στη σκηνή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, αναδεικνύοντας ένα μεγάλο εύρος μουσικού ρεπερτορίου, αλλά και τις πολλαπλές δυνατότητες της φωνής σαν ένα πολύπλευρο μουσικό όργανο.

Καλεσμένοι του φετινού φεστιβάλ, η εν Τήνω Χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Τήνου με μέλη εκκλησιαστικά και από την λόγια Κωνσταντινουπολίτικη παράδοση.
Η Αυγερινή Γάτση, ο Γιάννης Νιάρχος και ο Άκης Πιτσάνης, με τραγούδια από τη Σμύρνη. Το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Η Σαβίνα Γιαννάτου σε αυτοσχεδιασμούς βασισμένους σε παραδοσιακές μελωδίες από όλο τον κόσμο. Το φωνητικό σύνολο Eva Quartet με πολυφωνικά τραγούδια από τη Βουλγαρία, η Eliza Carthy με τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της Αγγλικής folk, αλλά και η ορχήστρα από φωνές The Happy Hour Choir.

Το πρόγραμμα 
Παρασκευή, 17.06, ώρα 21:30
Α μέρος: Η εν Τήνω Χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου- Τήνου Χορωδία Ψαλτών της Παναγίας της Τήνου, θα ερμηνεύσει ένα απάνθισμα από λειτουργικές συνθέσεις και εξωτερικά μέλη της Βυζαντινής μουσικής, που αποτελεί μια από τις μακροβιότερες και σημαντικότερες φωνητικές παραδόσεις του κόσμου.
Β μέρος: Η Αυγερινή Γάτση (τραγούδι, ακορντεόν), ο Γιάννης Νιάρχος (τραγούδι, κιθάρα, ούτι) και ο Άκης Πιτσάνης (τραγούδι, βιολί, κιθάρα), τρεις μουσικοί που υπηρετούν πιστά το Σμυρναίικο τραγούδι, θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο αστικό τραγούδι που δημιουργήθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, και καθόρισε μετέπειτα το λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι της σύγχρονης Ελλάδας.

Σάββατο, 18. 06, ώρα 21:30
Α μέρος: Η Μάρθα Μαυροειδή με το κουαρτέτο «Γιασεμί», θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας, με παραδοσιακές μελωδίες αλλά και νέα κομμάτια που ακολουθούν την τροπικότητα της μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου, επεξεργασμένα για φωνητικό σύνολο.
Β μέρος: Η Σαβίνα Γιαννάτου, μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες ελληνικές φωνές στην παγκόσμια σκηνή της world music, συναντά τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο, που συνδυάζει την παράδοση διαφόρων χωρών με την jazz, και τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό.

Κυριακή, 19.06, ώρα 21.00
Α μέρος: Η ορχήστρα από φωνές The Happy Hour Choir που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Η Φωνή στη Στέγη», παρουσιάζει τραγούδια αλλά και οργανικές συνθέσεις διασκευασμένες για φωνητικό σύνολο, από ένα ευρύ μουσικό φάσμα.
Β μέρος: Η Βουλγάρικη πολυφωνία, ένα μουσικό είδος που έκαναν παγκοσμίως γνωστό οι ηχογραφήσεις της χορωδίας Le Mystere des Voix Bulgares, εκπροσωπείται εδώ στην πιο εξελιγμένη του μορφή από τις Eva Quartet, τέσσερις δεξιοτέχνες της φωνητικής τέχνης του Βουλγάρικου τραγουδιού.
Γ μέρος: Η τραγουδίστρια και βιολονίστα Eliza Carthy, κόρη του Martin Carthy ο οποίος είναι μια εμβληματική μορφή στο χώρο της Αγγλικής folk μουσικής, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της Αγγλικής folk, ένα είδος που άσκησε μεγάλη επιρροή σε σύγχρονα είδη μουσικής.

Tinos World Music Festival: 4ος χρόνος
Παρασκευή 17, Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Ιουνίου
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα Τήνου