Η καθηγήτρια οικονομικών Μαριάνα Ματσουκάτο στην Αθήνα για το βιβλίο της "Επιχειρηματικό Κράτος"

Στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48), θα βρεθεί η συγγραφέας και καθηγήτρια οικονομικών, Μαριάνα Ματσουκάτο, για να παρουσιάσει το βιβλίο της “Το επιχειρηματικό κράτος. Ανατρέποντας τους μύθους” που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις “Κριτική”.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Κριτική και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 19 Μαΐου, στις 19.30, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48).

Την ομιλήτρια θα προσφωνήσει ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ θα μιλήσουν και η Εύη Σαχίνη, διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, και ο Γιάννης Καλογήρου, καθηγητής τεχνολογικής, οικονομικής και βιομηχανικής στρατηγικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Mariana Mazzucato θα μιλήσει στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Οι υπόλοιπες ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τη συγγραφέα:

MAZZUCATO-web-294x430Η Mariana Mazzucato είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, όπου κατέχει την έδρα RM Phillis στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική (Science and Technology Policy). Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζονται στη σχέση μεταξύ χρηματοοικονομικών αγορών, καινοτομίας και οικονομικής μεγέθυνσης. Πλούσιο υλικό για την ίδια και το έργο της μπορείτε να βρείτε στην προσωπική της σελίδαwww.marianamazzucato.com

Το βιβλίο καταρρίπτει το μύθο του κράτους ως γραφειοκρατικού μηχανισμού, που δρα μονάχα «διορθωτικά» στις οικονομικές κρίσεις, παραχωρώντας τα ηνία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον ιδιωτικό παράγοντα.

Με πειστικά επιχειρήματα και μελέτες περίπτωσης, η συγγραφέας υποστηρίζει πως είναι δυνατή η συμβίωση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με το κράτος να μην επωμίζεται απλώς το ρίσκο της καινοτομίας, αλλά και να δρέπει τα οφέλη της, καθιστώντας την ανάπτυξη πιο «έξυπνη», αλλά και κοινωνικά επωφελή.