"Μελαγχολία και Ιδιοφυΐα": Το 30ο πρόβλημα του Αριστοτέλη

Από τις εκδόσεις “Άγρα” κυκλοφορεί σε ανατύπωση τλο βιβλίο “Μελαγχολία και Ιδιοφυΐα”: Το 30ο πρόβλημα” του Αριστοτέλη, με εισαγωγή – σχόλια του Γάλλου Καθηγητή Jackie Pigeaud.  Η μετάφραση είναι της Αλόης Σιδέρη.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το 30ο Πρόβλημα του Αριστοτέλη, που εδώ τιτλοφορείται Μελαγχολία και Ιδιοφυΐα, είναι ένα σύντομο κείμενο των απαρχών μιας ιατροφιλοσοφικής γραμματείας που ανιχνεύει τις σχέσεις φυσιολογίας και δημιουργικότητας. Έχει μπει συστηματικά στις διεθνείς φιλοσοφικές συζητήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών και αποτελεί ένα από τα κεντρικά κείμενα στο ζήτημα της  μελαγχολίας.

Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ούτε τον συγγραφέα, ούτε την εποχή που γράφτηκε, αλλά ο Σενέκας, ο Πλούταρχος και ο Κικέρων το αποδίδουν στον Αριστοτέλη. Και με αυτόν κατά νου το διάβασαν και το μελέτησαν γιατροί και φιλόσοφοι από τον Μεσαίωνα ώς τον 19ο αιώνα.

ARISTOTELHS-MELAGXOLIAΣύμφωνα με τη μελέτη, οι ιδιοφυείς προσωπικότητες εντοπίζονται όλες ανάμεσα στις καταθλιπτικές ιδιοσυγκρασίες. Ο συγγραφέας πιστεύει ότι όταν ο άνθρωπος είναι μακριά από τους θεούς, οδηγείται σε υπερβολές, στην ακολασία, σε πρόσκαιρους ενθουσιασμούς. Όλοι οι δημιουργοί δεν είναι κατά βάθος μελαγχολικοί ;

Η έκδοση συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή και σημειώσεις του Γάλλου καθηγητή  JACKIE PIGEAUD, που έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα της μελαγχολίας στην Αρχαιότητα και την Αναγέννηση.

Εικόνες εξωφύλλου: Λεπτομέρειες από τοιχογραφίες του PIERRO DELLA FRANCESCA στο San Francesco d’Arezzo, 1452-1466