της Μαίρης Αδαμοπούλου
Την ώρα που οι Βρετανοί σε ποσοστό 49% τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Αυστραλοί μας δωρίζουν ολόκληρο την Ακρόπολη μαζί μάλιστα με διάσημες προσωπικότητες: τον πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ να παρακολουθεί τον λόρδο Έλγιν να κλέβει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την ώρα που ο Έλτον Τζον δίνει συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Ο λόγος για την ανακατασκευή του Ιερού Βράχου και των μνημείων της υπό κλίμακα, όχι όμως από πεντελικό μάρμαρο, αλλά από 120.000 τουβλάκια Lego, που το μουσείο Νίκολσον του Σίδνεϊ δώρισε στο Μουσείο Ακρόπολης και στέλνει ενόψει εορτών – ως μποναμά – στην Αθήνα.
Έργο τέχνης ή παιχνίδι; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Το βέβαιο είναι ότι ο δημιουργός της παιχνιδιάρικης μακέτας, ο Ράιαν ΜακΝότ – ο μοναδικός πιστοποιημένος από την εταιρεία που παράγει τα τουβλάκια καλλιτέχνης στο νότιο ημισφαίριο – χρειάστηκε περισσότερες από 300 ώρες για να μπορέσει να αποτυπώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, αλλά και αρκετό χιούμορ τα μνημεία της Ακρόπολης.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με ένα γνωστό μνημείο – από τα χέρια του έχει ήδη περάσει το Κολοσσαίο και τώρα ετοιμάζεται η Πομπηία – η Ακρόπολη κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 100.000 επισκέπτες, ενώ το Κολοσσαίο έφτασε τις 90.000 στο μουσείο Νίκολσον όπου εκτίθενται.
Όταν το Μουσείο Ακρόπολης έμαθε την ύπαρξη του μοντέλου ζήτησε να το δανειστεί για να προσελκύσει κυρίως επισκέπτες μικρότερης ηλικίας. Οι υπεύθυνοι του μουσείου στο Σίδνεϊ όμως ενθουσιάστηκαν τόσο από την πρόταση που τους έγινε από την Αθήνα που αποφάσισαν να το δωρίσουν.
Κι αν τα πολύχρωμα τουβλάκια αναμένεται να κερδίσουν μικρούς και μεγάλους, δεν είναι κι η μοναδική έκπληξη που ετοιμάζει το Μουσείο Ακρόπολης για τις μέρες των Χριστουγέννων.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εκθέματα του μουσείου και να στολίσουν το δικό τους ξόανο – όπως το πανάρχαιο ξύλινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς – με πολλά υλικά και να το χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Να αναζητήσουν τα στολίδια στα έργα τέχνης του Μουσείου που μιλούν για τα δώρα στην αρχαιότητα, τα οποία θα αποτελέσουν έμπνευση για νέες δημιουργίες και σύγχρονα δώρα. Να φτιάξουν τι δικό τους γούρι και να στολίσουν την Ειρεσιώνη του Μουσείου, ένα κλαδί ελιάς, όπως έκαναν στην αρχαία Αθήνα για την καλή τύχη.
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου και απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 2-3 ευρώ για κάθε παιδί ανάλογα με το εργαστήριο).
Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήρι: 25 παιδιά) και το κάθε εργαστήριο διαρκεί από 45-60 λεπτά ανάλογα με το θέμα.
Το «Στόλισε την ξύλινη θεά» θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 20 Δεκεμβρίου & Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: 11:30 & 13.00 και Σάββατο 27 Δεκεμβρίου & Κυριακή 28 Δεκεμβρίου: 11:30 & 13.00. Το «Δώρα για θεούς και ανθρώπους» τις ίδιες ημερομηνίες στις 17.30. Το «Αρχαία έθιμα και στολίδια για την καλή χρονιά» Σάββατο 20 Δεκεμβρίου & Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: 11 & 13.00
Όμως ούτε οι ενήλικες θα μείνουν παραπονεμένοι αφού το μουσείο προσφέρει παρουσίαση για ενήλικες με θέμα «Οι Αθηναίοι και οι άλλοι στο Μουσείο Ακρόπολης», που ουσιαστικά πρόκειται για μια συζήτηση με τους αρχαιολόγους – φροντιστές μπροστά από τα κατάλοιπα του ιερού της Ακρόπολης σχετικά με την παρουσία των «ξένων» στην περιοχή της αρχαίας Αθήνας διαχρονικά. (Στις 20 Δεκεμβρίου στις 13.00 Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου γενικής εισόδου. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή: Έως 30 επισκέπτες. Διάρκεια παρουσίασης: 60 λεπτά).
Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Πλωτάρχη Γεώργιου Τσιλιμπάρη και με τη συμμετοχή των Ευδοκία Μωυσίδου (σοπράνο) και Σταύρου Σαλαμπασόπουλου (τενόρος) θα υποδέχονται τους επισκέπτες για τις 21 και 28 Δεκεμβρίου στις 12.00, ενώ δωρεάν διατίθενται και τα εκπαιδευτικά σακίδια με παιχνίδια και φυλλάδια εξερεύνησης για οικογένειες.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ