Aκαταμάχητα μουσεία: Μαθαίνοντας από την Αpple και τη Nike, δημιουργώντας τον νέο δημόσιο χώρο

Από τους κορυφαίους επαγγελματίες στο χώρο του marketing και τον σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας και logo που επάνδρωσαν το Metropolitan Museum για να το κάνουν “σέξι” χωρίς να χάνει τις ρίζες και το κύρος του, μέχρι την ελληνικότατη περίπτωση της Kunsthalle Athena που χωρίς να διαθέτει budget έκανε νόμισμα τούς ανθρώπους και την ελευθερία για να πετύχει κάτι που διεθνώς πλέον αναγνωρίζεται και επαναλαμβάνεται ως μοντέλο, ο τρόπος διαχείρισης και επικοινωνίας μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών αλλάζει. Ευτυχώς!

H ημερίδα που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη μαζί με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Αμερικανική Πρεσβεία με θέμα «Το μέλλον είναι εδώ» στις 4 Νοεμβρίου το απέδειξε. Αποδεικνύοντας μαζί πως είμαστε απόλυτα τυχεροί ως επισκέπτες, ως χρήστες μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών για όσα θα ζήσουμε, για όσα επαναδημιουργήσουμε μαζί τους ως ενεργά μέλη της εξέλιξής τους.

Δεν υπάρχουν άβατα και ταμπού όταν θέλεις να κάνεις τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους όχι απλά γνωστούς ή επισκέψιμους, αλλά χώρους για χρήστες (users) και όχι απλούς επισκέπτες (visitors), χώρους συνεχούς ροής τέχνης, ανθρώπων, σκέψης, έρευνας, δημιουργίας. Και όσο κι αν κάποιοι θα συνοφρυώνονταν στην Ελλάδα βλέποντας έναν επαγγελματία του marketing να μπαίνει σε ένα μουσείο και να το βοηθά να εφαρμόσει τακτικές της Nike, της Αpple, των Starbucks για να το κάνει «σέξι» το Μetropolitan Museum και τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου δείχνουν πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

222

Τake the Met
H Cynthia Round, μια ψηλή Αμερικανίδα από την Οκλαχόμα δεν ήξερε πολλά για την τέχνη. Μέχρι που βρέθηκε ως υπεύθυνη marketing της Procter and Gamble στη Ρώμη. Εκεί, μέσα σε αυτή την πόλη ανοιχτό μουσείο μετετράπηκε σε «τζάνκι της τέχνης» όπως είπε η ίδια στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.  Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ και εξωτερικών σχέσεων στο Metropolitan Museum –που για να βλέπουμε και τα μεγέθη δεν είναι απλά ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, αλλά και το πλέον επισκέψιμο τουριστικό σημείο στη Νέα Υόρκη, περισσότερο και από το Αγαλμα της Ελευθερίας. Πηγαίνοντας στο Μet, o Tom Cambell ο διευθυντής είχε μια φράση να της πει «να βάλουμε το Met στη λίστα «αυτό πρέπει να το δω πριν πεθάνω» όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Και εκεί η Round, ανέτρεξε στα μαθήματα της Cocoa-Cola, της Αpple, των Starbucks. Kαι στο βασικό μυστικό: να φτιάξεις μια σχέση με το κοινό σου. Οι λέξεις κλειδιά για να το πετύχει είναι :αυθεντικότητα, συνέπεια, εμπιστοσύνη, διαδραστικότητα. Να μένεις πιστός στις ρίζες σου γιατί εξάλλου είναι και ο λόγος που υπάρχεις σήμερα. Να είσαι σε συνεχή διάλογο με το κοινό. Να θυμάσαι ότι οι πράξεις είναι ισχυρότερες από τα λόγια. Και να σκέφτεσαι συνεχώς πως μπορείς να είσαι χρήσιμος, να είσαι απαραίτητος στη ζωή των ανθρώπων.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/181541/akatamahita-moyseia-mathainontas-apo-tin-apple-kai-ti-nike-dimioyrgontas-ton-neo-dimosio#ixzz3LAYtLdPN