Εργαστήρια της Στέγης για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης

Μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων “ανοιχτών” σε άτομα με προβλήματα όρασης διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων για βλέποντες και μη βλέποντες εντάσσονται το εργαστήριο κίνησης & ήχου και το εργαστήριο δημιουργικής αφήγησης.

Το πρώτο εργαστήριο επικεντρώνεται στη σχέση ήχου και κίνησης. Mε εργαλεία το σώμα και τον ήχο, πειραματιζόμαστε ατομικά και συλλογικά: Πώς ενεργοποιούμε, μέσω του ήχου, την κίνηση της ομάδας στο χώρο και το χρόνο; Πώς επαναπροσδιορίζουν οι συμμετέχοντες την παρουσία τους στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τον ήχο ως εργαλείο χωροαντίληψης;

Το εργαστήριο “Shapereader: Διαβάζοντας τα σχήματα” λειτουργεί ως ένα συναρπαστικό σημείο δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης. Οι συμμετέχοντες δημιουργούν μια συλλογική αφήγηση και, καλλιεργώντας την αίσθηση της αφής, την αποδίδουν σε μια τρισδιάστατη εικαστική κατασκευή.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 213 017 8002 & education@sgt.gr

Εργαστήριο κίνησης & ήχου

Το φετινό εργαστήριο επικεντρώνεται στη σχέση ήχου και κίνησης. Mε εργαλεία το σώμα και τον ήχο, πειραματιζόμαστε ατομικά και συλλογικά: Πώς ενεργοποιούμε, μέσω του ήχου, την κίνηση της ομάδας στο χώρο και το χρόνο; Πώς επαναπροσδιορίζουν οι συμμετέχοντες την παρουσία τους στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τον ήχο ως εργαλείο χωροαντίληψης;

Στην πορεία των συναντήσεων, το εργαστήριο εξελίσσεται μέσα από τη συζήτηση και την ανατροφοδότηση της ομάδας: Με την ανταλλαγή εμπειριών, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας και να καθορίσουμε την καλλιτεχνική μας έκφραση με άξονα τους άλλους.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα με δυνατούς δεσμούς σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Προϋποθέσεις: Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν επαγγελματική εμπειρία, αλλά διάθεση για πειραματισμό με την κίνηση και τον ήχο, με ή χωρίς μουσικά όργανα.

Ημερομηνίες & ώρες: Τις Παρασκευές 5 και 12 Φεβρουαρίου, 4, 11 και 18 Μαρτίου, 1, 8, 15 και 22 Απριλίου & 6, 13 και 20 Μαΐου 2016 | 18:00-20:00

Κόστος συμμετοχής: 72 € (και για τις δώδεκα συναντήσεις του κύκλου)

Συντελεστές
Ίρις Καραγιάν: χορογράφος
Ilan Manouach: μουσικός

Εργαστήριο δημιουργικής αφήγησης

Το εργαστήριο “Shapereader: Διαβάζοντας τα σχήματα” λειτουργεί ως ένα συναρπαστικό σημείο δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης. Οι συμμετέχοντες δημιουργούν μια συλλογική αφήγηση και, καλλιεργώντας την αίσθηση της αφής, την αποδίδουν σε μια τρισδιάστατη εικαστική κατασκευή.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, παρακάμπτοντας κάθε οπτικό ερέθισμα, θα μάθουν πώς να ενεργοποιούν άλλα γνωστικά εργαλεία, στην προκειμένη περίπτωση την αφή. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, όλοι οι συμμετέχοντες, βλέποντες και μη, συναντιούνται και μοιράζονται μια μοναδική εμπειρία ανακάλυψης των δυνατοτήτων των αισθήσεών τους και συν-δημιουργίας μιας νέας συλλογικής αφήγησης.

Πέρα από ένα εργαστήριο συλλογικής δημιουργίας και αφήγησης, το Shapereader αποτελεί ένα καινοτόμο βιωματικό πείραμα πάνω στην έννοια της γλώσσας.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 213 017 8002 & education@sgt.gr.