Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν...

της Χριστίνας Σανουδου

Για εννέα χρόνια ο Φιλοκτήτης παραμένει ολομόναχος στο νησί όπου τον εγκατέλειψαν οι σύντροφοί του επειδή δεν άντεχαν να ακούν τις κραυγές του. Λίγο πριν από το τέλος του Τρωικού πολέμου, ο πάντα αξιόπιστος Αίας χάνει τη λογική του και τελικά αυτοκτονεί. Δυόμισι χιλιετίες αργότερα, η ταύτιση των θεατών με τους μυθικούς πολεμιστές αποτελεί βασική επιδίωξη των συντελεστών του «Theater of War», που με έδρα του το Μπρούκλιν, από το 2008 έχουν παρουσιάσει αποσπάσματα από τον «Αίαντα» και τον «Φιλοκτήτη» σε περισσότερους από 60.000 εν ενεργεία στρατευμένους και βετεράνους του αμερικανικού στρατού ― άλλοτε σε στρατιωτικές βάσεις ανά τον κόσμο και άλλοτε σε δημόσιους χώρους. Στη συζήτηση, που πάντοτε ακολουθεί, στρατιωτικοί και πολίτες καλούνται να μοιραστούν τα δικά τους τραυματικά βιώματα, επιτυγχάνοντας μία μορφή «κάθαρσης» ― μέσω της αρχαίας τραγωδίας.

«Οσοι έχουν βιώσει τη ζωή σε μυθολογικές διαστάσεις, όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τον θάνατο και τη θυσία, όσοι έχουν αγαπήσει και έχουν χάσει ανθρώπους, δεν δυσκολεύονται να συνδεθούν με αυτές τις αρχαίες ιστορίες, γιατί είναι οι δικές τους ιστορίες» υποστηρίζει ο Bryan Doerries, μεταφραστής, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ιθύνων νους του Theater of War. «Οταν διακρίνουν τους εαυτούς τους και τις αγωνίες τους σε μία τραγωδία του Σοφοκλή, αισθάνονται τεράστια ανακούφιση, καθώς αντιλαμβάνονται πως δεν είναι μόνοι».

Πεποίθηση του κ. Doerries είναι πως οι τραγικοί ποιητές είχαν συναίσθηση της αποστολής που επιτελούσαν. Ο Σοφοκλής «υπήρξε στρατηγός», ενώ το κοινό του αποτελούνταν από άνδρες σε κράτος με «υποχρεωτική στρατιωτική θητεία». Στα πρόσωπα των ηρώων του, οι θεατές δεν μπορεί παρά να αντίκριζαν κομμάτια του εαυτού τους ή των δικών τους ανθρώπων. Αντίθετα, στις ΗΠΑ του σήμερα «λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει υπηρετήσει σε εμπόλεμες ζώνες». Το γεγονός αυτό «μεγεθύνει το πρόβλημα», αφού οι οικογένειες των στρατιωτών δεν μπορούν να κατανοήσουν τι έχουν περάσει.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.kathimerini.gr/793544/article/politismos/8eatro/thn-twn-toioytwn-pa8hmatwn-ka8arsin