Ενθουσιασμός για τον «Μαγικό αυλό»

Με τον αριστουργηματικό «Μαγικό αυλό» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, άνοιξε η φετινή καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Στο κατάμεστο Θέατρο Ολύμπια, το ενθουσιώδες κοινό χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές της παραγωγής, η οποία συνεχίζεται έως τις 8 Νοεμβρίου.

Ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου διεύθυνε την ορχήστρα της ΕΛΣ με ρυθμό και ένταση, αναδεικνύοντας τις μουσικές αρετές του έργου. Η χορωδία της ΕΛΣ υπό τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο υπήρξε φωνητικά ακριβής και σκηνικά εντυπωσιακή.

Οι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Χάρης Ανδριανός, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης, Τζούλια Σουγλάκου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αγγελική Καθαρίου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Χρήστος Κεχρής, Νίκη Χαζιράκη, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αθηνά Καστρινάκη, Τίμος Σιρλαντζής, Άρης Προσπαθόπουλος, Σταμάτης Μπερής και Διονύσης Τσαντίνης εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους και δέχτηκαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Ο «Μαγικός αυλός» είναι η τελευταία από τις 17 όπερες που έγραψε, και, μάλιστα, λίγο πριν τον θάνατό του, κατάφερε να τη διευθύνει στην πρεμιέρα της, που δόθηκε στη Βιέννη, στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Είναι ένα έργο με μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους, αποτελείται από δύο πράξεις και βασίζεται σε κείμενο του θεατράνθρωπου Εμάνουελ Σίκανεντερ.

Με το έργο αυτό, ο κορυφαίος συνθέτης επιθυμούσε να γοητεύσει τους πολλούς, αλλά και να προσφέρει βαθύτερο επίπεδο ανάγνωσης στους πιο καλλιεργημένους.

Ο λόγος, για τον οποίο η όπερα αυτή εξακολουθεί να προσελκύει ταυτόχρονα, τόσο τους ελάχιστα μυημένους στο είδος και, κυρίως, τα παιδιά, όσο και τους ειδήμονες, είναι η πολυδιάστατη φύση της. Το ποιητικό κείμενο και η μουσική γίνονται άμεσα κατανοητά από το πλατύ κοινό, καθώς η αφήγηση είναι απλή, γραμμική και η μουσική είναι μελωδική και αγγίζει ευχάριστα το αυτί.

Η ιστορία τού «Μαγικού αυλού» ξετυλίγεται, καθώς ο Ταμίνο προσπαθεί να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από τον Ζαράστρο. Η μητέρα της, η Βασίλισσα της Νύχτας, τον βοηθά δίνοντάς του έναν μαγικό αυλό ενώ, στον ακόλουθό του, Παπαγκένο, δίνει ασημένια καμπανάκια, των οποίων ο ήχος βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες. Έτσι, οι στερεότυπες απόψεις για το καλό και το κακό ανατρέπονται. Το καλό θριαμβεύει και το κακό κατακρημνίζεται.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο «Μαγικός αυλός» θεωρείται ένας από τους τελευταίους πνευματικούς καρπούς του Διαφωτισμού. Ο Ζαράστρο, του οποίου το πνευματικό φως θριαμβεύει στο τέλος του έργου, διακηρύσσει ότι πρέπει να υπερισχύσουν οι ανθρώπινες αξίες και η αγάπη να επικρατήσει της εκδίκησης. Ένα μήνυμα που, σήμερα, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59 – 61, Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3662100. Τιμές εισιτηρίων: 55, 50, 40, 30, 25, 15, 10 (φοιτητικό – παιδικό) ευρώ, περιορισμένης ορατότητας: 25, 17, 15, 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου (Δευτέρα: 9.00 – 16.00, Τρίτη έως Κυριακή: 9.00 – 21.00), τηλεφωνικά: 210 3662100, ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342, ηλεκτρονικά: nationalopera.gr.

Πηγή: naftemporiki.gr/