"Κηλίδες Ήλιου": η ποιητική συλλογή με 24 ελληνικά χαϊκού του Γεράσιμου Κουβαρά

Ο πολιτιστικός φορέας “Λιτρίβι – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση” παρουσιάζει την ποιητική συλλογή με 24 ελληνικά χαϊκού του Γεράσιμου Κουβαρά, με τίτλο “Κηλίδες Ήλιου”. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στις 19:30,  στην έδρα του φορέα, στο κτίριο του Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή).

 χαϊκού (haiku)

Το χαϊκού είναι είδος ποίησης, μια ιαπωνική ποιητική φόρμα, με συνολικά 17 συλλαβές (5-7-5). Θεωρείται η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο.

Ο πρώτες προγονικές μορφές του χαϊκού έρχονται από τον 8ο αιώνα, βρίσκουν όμως την ολοκλήρωσή τους στο τέλος του 17ου με κύριο εκπρόσωπο και εκφραστή τον Ιάπωνα ποιητή Matsuo Basho, με τον όρο χαϊκού να καθιερώνεται το 1890 από τον Masaoka Shiki και να επικρατεί μέχρι σήμερα.

________ _ web (1)Στην Ελλάδα εμφανίζονται τα πρώτα θεωρητικά κείμενα για την ιαπωνική ποίηση, με τη διάδοση του είδους στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Πατέρας και ουσιαστικός εισηγητής των χαϊκού στην Ελλάδα θεωρείται ο Γιώργος Σεφέρης με την εμφάνιση των 16 χαϊκού του στο «Τετράδιο Γυμνασμάτων» του, το 1940. Ακολουθούν ο Ζήσιμος Λορεντζάτος το 1969 με το «Αλφαβητάρι» του που αποτελεί και την πρώτη αυτοτελή συλλογή χαϊκού και στη συνέχεια ο Ι.Δ.Αντωνίου το 1972 με τη συλλογή του «Χάι – Κάι και Τάνκα»

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο συγγραφέας Γεράσιμος Κουβαράς στο οπισθόφυλλο της έκδοσης:

«…Γεννήθηκε στην Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Αναλαμπή αλήθειας. Μια φευγαλέα στιγμή που διατηρείται στην αιωνιότητα. Υπαινικτικό. Ενίοτε περιπαικτικό. Πάντοτε οικουμενικό. Δεν εξηγεί. Επιτρέπει τις πολλαπλές αναγνώσεις του Ενεστώτα στον Μέλλοντα. »

Από την Ιαπωνία στο “Λιτρίβι”:

Το χαϊκού ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιαπωνία του 16ου αιώνα και ο Γεράσιμος Κουβαράς το δικό του από την Ελλάδα του 21ου αιώνα για να συναντηθούν στο “Λιτρίβι” όπου μετά από δυο χρόνια οραματισμού και έξι μήνες σχεδιασμού δημιουργήθηκε, με την επιμέλεια της έκδοσης από τη Σέβη Παπαδοπούλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, η καλλιτεχνική συλλεκτική έκδοση με 24 ελληνικά χαϊκού που μιλούν κυριολεκτικά μέσα από την πένα του συγγραφέα τους, -αφού η γραμματοσειρά της έκδοσης είναι το ηλεκτρονικά αποτυπωμένο χειρόγραφό του-, με την πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο, για τη σοφία του απλού, την ελευθερία του αυστηρού, τη φιλοσοφία της φύσης… “με μια αναπνοή”!

Στη μεγάλη αίθουσα στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Καραϊσκάκη 28, οι οραματιστές και συνδημιουργοί της έκδοσης θα μιλήσουν για την μικρή ιστορία της και θα συζητήσουν με τους καλεσμένους τους με λόγια λιτά για ό,τι μπορεί να ειπωθεί, μέχρι να συναντηθούν μέσω της Τέχνης με τ´ ανείπωτα…

Την παρουσίαση συντονίζει η Ντόρα Βυζοβίτου

 

«ΛΙΤΡΙΒΙ – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ»

Καραϊσκάκη 28, Αθήνα (Ψυρρή)

stopaliolitrivi@gmail.com

Είσοδος ελεύθερη