“Απλησίαστα” για τον περισσότερο κόσμο θα γίνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αν ισχύσουν οι αυξήσεις που φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση στα εισιτήρια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γιώτας Συκκά στην “Καθημερινή”, οι αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 200%! Η Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού θα προτείνει την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αυξήσεις σε όλα τα χαμηλά εισιτήρια και προσαρμογές σχεδόν όλων των κατηγοριών στο καινούργιο τιμολόγιο. Διάκριση ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες δεν μπορεί να γίνει λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ εξετάζεται η καθιέρωση ελεύθερων ημερών κατά τους χειμερινούς μήνες, με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Χαρακτηριστικά προτείνεται το ενιαίο εισιτήριο της Ακρόπολης να ανέβει στα 20 από τα 12 ευρώ που είναι σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα 10 από 7, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης στα 8 ευρώ από 6, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 8 ευρώ από 4 που είναι η γενική του είσοδος, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 8 από 4, το Νομισματικό 4 από 3 ευρώ.
Ο Κεραμεικός, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο που σήμερα κανείς επισκέπτεται πληρώνοντας μόνο 2 ευρώ, προτείνεται να αυξηθεί στα 8, το Μουσείο του Μαραθώνα με τους χώρους στα 6 ευρώ από 3, όπως και το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, η Ρωμαϊκή Αγορά και το Ολυμπιείο στα 6 ευρώ από 2, ενώ το ενιαίο της Σαντορίνης (Ακρωτήρι, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας) προτείνεται στα 9 ευρώ, όταν τώρα ο επισκέπτης πληρώνει 5 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο και από 3 ευρώ στα δύο μουσεία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει τις εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ποντάροντας στην επιπλέον εισροή εσόδων (και τον έλεγχό τους) από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάρτες. Αυτήν τη στιγμή τα έσοδα του ΤΑΠ από μουσεία, χώρους και πωλητήρια υπολογίζονται γύρω στα 75 εκατ. ευρώ και στο χώρο του πολιτισμού υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την τύχη της κρατικής χρηματοδότησης μετά τις προτάσεις του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, να χρησιμοποιηθούν αυτά τα έσοδα ως “ισοδύναμα” για την άρση του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.