Αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία αιγυπτιακά ξόρκια, 1.300 ετών

Συνταγές ή ξόρκια για πνεύματα, διάφορες ασθένειες ή για την επίτευξη επαγγελματικής κι ερωτικής επιτυχίας

Tα μυστικά ενός αρχαίου αιγυπτιακού σημειωματάριου με ξόρκια και επικλήσεις κατάφεραν να διαβάσουν ερευνητές, αποκρυπτογραφώντας τον κώδικά του.

Μεταξύ άλλων, το “Εγχειρίδιο Τελετουργικών” όπως το ονόμασαν οι ερευνητές, λέει στους αναγνώστες του πώς μπορούν να κάνουν ξόρκια αγάπης, να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να θεραπεύσουν το «μαύρο ίκτερο», μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Live Science, το βιβλίο είναι 1.300 ετών και είναι γραμμένο στην Κοπτική, μια αιγυπτιακή γλώσσα. Είναι φτιαγμένο από δεμένες σελίδες (περγαμηνές), ένα τύπο βιβλίου που οι ερευνητές αποκαλούν κώδικα.

«Είναι ένας πλήρης κώδικας 20 σελίδων από περγαμηνές και περιέχει το εγχειρίδιο ενός επαγγελματίας τελετουργικών» γράφουν οι Malcolm Choat και Iain Gardner, καθηγητές στο πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας και το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αντίστοιχα, στο βιβλίο τους «A Coptic Handbook of Ritual Power».

Το αρχαίο αυτό βιβλίο «ξεκινά με μια μακρά σειρά από επικλήσεις, οι οποίες κορυφώνονται με σχέδια και λόγια εξουσίας. Ακολουθεί μια σειρά από ‘συνταγές’ ή ξόρκια για πνεύματα, διάφορες ασθένειες ή για την επίτευξη επαγγελματικής κι ερωτικής επιτυχίας» αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πηγή: news.gr

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.news.gr/kosmos/episthmonikes-anakalypseis/article/192853/apokryptografhthhkan-arhaia-aigyptiaka-xorkia-130.html