«Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση»: Ο Nuccio Ordine απόψε στο Megaron Plus

Διάλεξη με τίτλο «Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση» θα δώσει απόψε, 5 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, φιλόσοφος και πανεπιστημιακός διδάσκαλος Nuccio Ordine [Νούτσο Όρντινε], σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), στο πλαίσιο του Megaron Plus.

Ο συγγραφέας του “Η χρησιμότητα του άχρηστου. ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Με ένα δοκίμιο του Abraham Flexner” θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, των κλασικών γλωσσών, της φαντασίας και της τέχνης, γνώση που η χρησιμότητά της δεν σχετίζεται με άμεσο τρόπο με κάθε ωφελιμιστικό σκοπό αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Με την ευκαιρία της διάλεξής του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Ν. Όρντινε εξηγεί: «Ορισμένες γνώσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στη βελτίωση του επιπέδου του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Όμως, η λογική του κέρδους υπονομεύει εκ βάθρων τους θεσμούς (σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες), αλλά και τα γνωστικά αντικείμενα (ανθρωπιστικά και επιστημονικά), η αξία των οποίων υπακούει στην αρχή “η γνώση για τη γνώση” και όχι στην αρχή της άμεσης ή της πρακτικής αποδοτικότητας». […] «Εάν αφουγκραστούμε μονάχα τις σειρήνες που τραγουδούν για το δόλωμα του κέρδους, θα δημιουργήσουμε απλώς ένα σύνολο χωρίς μνήμη που θα χάσει το νόημα της ζωής αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1
τηλ. 210 72.82.333
www.megaron.gr

Το βιβλίο του Nuccio Ordine “Η χρησιμότητα του άχρηστου. ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Με ένα δοκίμιο του Abraham Flexner” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Άγρα” σε μετάφραση του Ανταίου Χρυσοστομίδη.