Πέτρος Θέμελης: ο σκελετός που βρέθηκε μπορεί να μην ανήκει στον επίσημο νεκρό της Αμφίπολης

Την αμφιβολία του πως ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο του τύμβου της Αμφίπολης ανήκει στον επίσημο νεκρό εξέφρασε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, ευρύτατα γνωστός από την ανασκαφή της Αρχαίας Μεσσήνης.

Ο έμπειρος αρχαιολόγος εκτιμώντας, όπως όλοι, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, καθώς όμοιο του δεν εντοπίζεται πουθενά στον κόσμο, θεωρεί ότι ο επίσημος νεκρός πρέπει να είναι ενταφιασμένος στον τρίτο θάλαμο.

Ο κ. Θέμελης εκτιμά ότι αναμφίβολα ο νεκρός ήταν ένα εξέχον πρόσωπο της εποχής του ο οποίος τιμήθηκε ως ήρωας, δεδομένου ότι δεν υπήρξε καύση που θα ήταν  ένδειξη αφηρωϊσμού, διευκρινίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ολόκληρος σκελετός νεκρού- εταίρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πιστεύει όμως ότι ο συγκεκριμένος σκελετός δεν ανήκει στον κεντρικό, τον επίσημο νεκρό για το οποίο δημιουργήθηκε αυτό το μοναδικό μνημείο.

Στοιχεία για την ύπαρξη ή όχι άλλων τάφων στον τύμβο θα έχουμε από την χαρτογράφηση του υπεδάφους και την τρισδιάστατη απεικόνιση του τύμβου που θα γίνει με τη γεωφυσική διασκόπηση που ανατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.