"Ιωάννης Ζεμενός": Συλλογικό έργο για τον συγγραφέα του φανταστικού

Οι εκδόσεις “Αίολος” και η Εταιρεία Συγγραφέων παρουσιάζουν στο κοινό το βιβλίο “Ιωάννης Ζεμενός”, αποτέλεσμα της Α΄ Συνάντησης Φαντασιακής Λογοτεχνίας, όπου συζητήθηκε και σχολιάστηκε ο διάσημος (αλλά μάλλον άγνωστος στους πολλούς) Έλληνας συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Ιωάννης-Ανδρέας Ζεμενός (1911-1970;) έδειξε από μικρός κλίση προς την περιπέτεια, τη θάλασσα και τα γράμματα και, έφηβος ακόμη, συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα. Μετά το Γυμνάσιο στον Βόλο σπούδασε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων στη Θεσσαλονίκη και μπάρκαρε για την Άπω Ανατολή. Έπεσε στα χέρια πειρατών, δραπέτευσε και, γυρνώντας στην Ελλάδα, εργάστηκε σε ναυτιλιακό πρακτορείο του Πειραιά. Στο κίνημα του Ναυτικού του 1944 συνελήφθη και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Σουδάν. Με το πέρας του πολέμου,  παρέμεινε στο Χαρτούμ μέχρι το ξέσπασμα του απελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Άγγλων. Το 1953 επέστρεψε στον Βόλο, όπου συνέγραψε το (ακόμη) ανέκδοτο μυθιστόρημα, Η βροχή της προηγούμενης νύχτας, εργάστηκε σε εκτελωνιστικό γραφείο, παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη. Σε ηλικία 53 ετών ξαναμπαρκάρει και από τότε χαάνουμε τα ίχνη του. Αξιόπιστες μαρτυρίες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 τον φέρουν να ζει σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού.

Άφησε σημαντικό ανέκδοτο έργο, για το οποίο γράφουν οι συγγραφείς: Τάκης Γραμμένος, Φ.Δ. Δρακονταειδής, Πάνος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Λίλα Κονομάρα, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Μάκης Πανώριος, Γιάννης Πατίλης, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Γιώργος Χουλιάρας, ενώ παρεμβαίνουν η Κλαίτη Σωτηριάδου, η Λένα Κομίνη και ο Βαγγέλης Γερμανός.

To βιβλίο εικονογραφείται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και χειρόγραφα.

zemenos