Το βραβείο Γκονκούρ σε βιβλίο για τον Ισπανικό εμφύλιο!

Έκπληξη αποτέλεσε η απονομή του βραβείου Γκονκούρ στην 66χρονη συγγραφέα Λιντί Σαλβέρ για το μυθιστόρημά της «Pas Pleurer»

Το μυθιστόρημα της Λιντί Σαλβέρ εστιάζει στον Ζορζ Μπερνανός και αναφέρεται στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας (1888-1948), αν και φιλομοναρχικός κατ’ αρχάς, με το έργο του «Μεγάλα νεκροταφεία κάτω από το φεγγάρι» καταδίκασε τις ωμότητες των φασιστών του Φράνκο.

Η Λιντί Σαλβέρ, κόρη Ισπανών προσφύγων που κατέφυγαν στη Γαλλία το 1939, είναι ψυχίατρος και γνωστή μυθιστοριογράφος και στους Ελληνες. Κυκλοφορούν ήδη στη γλώσσα μας τα βιβλία της «Η δύναμη της μύγας», «Η συντροφιά των φαντασμάτων» και «Ομορφες ψυχές».

Η βράβευση της Σαλβέρ δεν ήταν αναμενόμενη, γι’ αυτό και η ίδια δήλωσε με δάκρυα στα μάτια – στο εστιατόριο Brouant όπου γίνεται η τελετή βράβευσης από το 1914 κατά παράδοση- ότι είναι «πολύ ευτυχής και συγκινημένη».

Χωρίς ανατροπή, το βραβείο Ρενοντό στον Φενκινός

Αντίθετα, φαβορί για το βραβείο Ρενοντό ήταν ο 40χρονος Νταβίντ Φενκινός, στον οποίο και απονεμήθηκε για το μυθιστόρημά του «Charlotte» (εκδ. Gallimard).

Ο Νταβίντ Φενκινός, που γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974, βραβευμένος ήδη με τα βραβεία Roger-Nimier και Giono, έχει, επίσης, μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη «Charlotte» αναπλάθει τη σύντομη αλλά τραγική ζωή της Γερμανοεβραίας Σαρλότ Σαλομόν, που δολοφονήθηκε στα 26 της στους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς ούσα έγκυος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ