Αμφίπολη: Τοπογράφοι «σαρώνουν» τον τύμβο για να βρουν νέους τάφους

Στο επόμενο βήμα, αυτό της τρισδιάστατης απεικόνισης του τύμβου Καστά, πέρασαν οι εργασίες στην Αμφίπολη, αφού από χθες έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή η ομάδα του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», χθες  έγιναν οι πρώτες δοκιμές από την ομάδα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι εργασίες της θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Στόχος της αξονικής να διαπιστωθεί αν ο τύμβος κρύβει τάφους

Η «αξονική» του τύμβου Καστά θα γίνει μέσω γεωμαγνητικής ή γεωφυσικής διασκόπησης. Στόχος της ακτινογραφίας, το να διαπιστωθεί αν στον τύμβο Καστά βρίσκονται και άλλοι τάφοι ή αυτός που ανασκάπτεται τώρα είναι ο μοναδικός, αλλά και το να μελετηθούν οι τρόποι παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο τάφος που έχει βρεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του μεγέθους του τύμβου (είναι διπλάσιος από αυτόν της Βεργίνας, στον οποίο είχαν βρεθεί περισσότεροι του ενός τάφοι) ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί εκεί να κρύβονται και άλλα… μυστικά. Είτε μακεδονικοί, είτε άλλοι τάφοι, και μάλιστα κοντά σε αυτόν που τώρα ανασκάπτεται.

Πηγή: iefimerida

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.iefimerida.gr/node/177085#ixzz3IH47xrRE