Φαίνεται πως η ιστορική διαπίστωση για την τάση των Ελλήνων να διαφωνούν και να διαιρούνται επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της ανακάλυψης του αξιοθαύμαστου ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.
Μετά από ένα μπαράζ ανταλλαγής απόψεων για τη χρονολόγηση του μνημείου, τις ποικίλες εικασίες για το νεκρό ή τους νεκρούς που έχουν ταφεί και τις απανωτές επικρίσεις για την επικοινωνιακή προβολή ή εκμετάλλευση του γεγονότος (ο σύλλογος των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού εξέφρασε με δημόσια ανακοίνωση την αντίθεσή του με τις επικοινωνιακές πρακτικές για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την άποψη ότι είναι σε βάρος του επιστημονικού έργου της ανασκαφής) ξεκίνησε νέος κύκλος αντιπαράθεσης, για τη ανασκαφική μέθοδο αυτή τη φορά.
Μιλώντας για τα ευρήματα της ανασκαφής ο ο επίτιμος Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, κ. Αθ. Νακάσης διατύπωσε, προ ημερών, την εκτίμηση ότι έγιναν λάθη στην ανασκαφή, μη διστάζοντας να τη χαρακτηρίσει ως κακό ανασκαφικό παράδειγμα.
Η επικεφαλής της ανασκαφής Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Κ. Περιστέρη απάντησε με χθεσινό Δελτίο Τύπου ότι είναι αντιεπιστημονικό να εκφράζονται απόψεις για την έρευνα από ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο και δεν έχουν ασχοληθεί με την ανασκαφή. Εξηγεί και υπερασπίζεται το ορθόν της μεθόδου αφαίρεσης των χωμάτων από το ψηφιδωτό και κάνει λόγο για “μη αρχαιολόγους στα ΜΜΕ και ειδικά στα ηλεκτρονικά” , οι οποίοι “περιορίζονται σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο” .
Ο κ. Νακάσης ανταπαντώντας μίλησε για ανακρίβειες και ψεύδη, επισημαίνοντας ότι για επικοινωνιακούς λόγους έγιναν λάθη που έχουν κοστίσει στο μνημείο. Και επειδή μέχρι να ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, έπεται και συνέχεια…
Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι η έκφραση διαφωνιών δεν μειώνει την αξία του μνημείου.
Είναι ένα λαμπρό, μοναδικό μνημείο.