Φον Δημητράκης

… Ο Φον Δημητράκης είναι μία πολιτική κωμωδία μόνο, που η θέση της, σωστά δε λέγεται, αλλά παράγεται και επιβάλλεται από τη δραματική της υφή.

Κώστας Γεωργουσόπουλος, 24-10-1979, Κλειδιά και Κώδικες του Θεάτρου

Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας ψεύτης πολιτευτής, που όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να καταλάβει υπουργική θέση. Από εκεί που δεν το περιμένει, του έρχεται πρόταση να γίνει υπουργός. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: γίνεται – για κακή του τύχη – υπουργός στην περίοδο της κατοχικής κυβέρνησης. Αρχίζει λοιπόν να γελοιποιείται για χάρη της εξουσίας, προκαλώντας προβλήματα αλλά και αντιδράσεις μέσα στην οικογένειά του. Η κόρη του και ο αδερφός του δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την εξέλιξη αυτή, σε αντίθεση με τη μητέρα – σύζυγο του Φον Δημητράκη, η οποία καμαρώνει όντας η Κυρία Υπουργού. Έτσι ο Δημητράκης γίνεται Φον Δημητράκης και ασπάζεται με το νι και με το σίγμα το δόγμα του ναζισμού.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, όταν χαιρετά ναζιστικά κατά τη διάρκεια της παράστασης, το πιστεύει σε βάθος, για χάριν του έργου, ενώ στην πραγματικότητα είναι αντι-φασίστας. Ο ήρωας πραγματοποίησε το όνειρό του: έγινε επιτέλους υπουργός. Η εξουσία τον θαμπώνει τόσο, που κάνει τα πάντα για να μη χάσει την καρέκλα του. Στην αρχή τον λυπόσουν, μα τώρα τον σιχαίνεσαι. Απoκορύφωμα της «τύφλωσής» του είναι η απόφασή του να συλληφθεί ο ίδιος του ο αδερφός, ο Λεωνίδας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), ο οποίος στο παντοπωλείο που διαθέτει, κρύβει χειροβομβίδες, κάτι που είναι φυσικά παράνομο. Στο τέλος όμως τι θα πράξει;

Σε έναν από τους καλύτερούς του ρόλους στο θέατρο, ο Πέτρος Φιλιππίδης ξεδιπλώνει τις υποκριτικές του αρετές και αποδεικνύει πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Ταράζεται από αντιφατικά συναισθήματα που τον διακατέχουν: τη θέληση και την υποχώρηση, την αυστηρότητα και την ευαισθησία, το σωστό και το λάθος. Κι εγώ, μέσα από αυτόν τον ρόλο, κατάλαβα πως για να φθάσεις στην κωμωδία, πρέπει πρώτα να περάσεις από την τραγωδία.

Info:
«Φον Δημητράκης», του Δημήτρη Ψαθά
Σκηνοθεσία: Π. Φιλιππίδης
Ερμηνεύουν: Π. Φιλιππίδης, Γ. Σκιαδαρέσης, Δ. Μαυρόπουλος, Μ. Κατσανδρή, Φ. Ξυλά.
Που: Θέατρο Μουσούρη, Πλ. Καρύτση
Παραστάσεις: Τετ – Κυρ
Τιμές εισιτ: 10 € – 22 €