Λογοκρισία (από σπόντα) στο ελληνικό σινεμά

του Γιάννη Ζουμπουλάκη

Με επιστολή τους προς σκηνοθέτες και παραγωγούς επτά ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, οι Ρενέ Πανδή και Ντράγκο Στεβάνοβιτς, προγραμματιστής – παραγωγός και διευθυντής αντιστοίχως του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Λουγκάνο, εκφράζουν την απογοήτευσή τους που το φεστιβάλ αναγκάστηκε να ακυρώσει την προβολή όλων των ελληνικών ταινιών που είχαν υποβληθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για το υπόλοιπο του Φεστιβάλ OtherMovie για το 2014 (20 ως τις 27 Οκτωβρίου).

Οι ταινίες βγήκαν από το πρόγραμμα μετά από επιστολή του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, Χαράλαμπου Μάνεση ο οποίος εκ μέρους της Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ζήτησε να αποσυρθούν οι ελληνικές συμμετοχές επειδή στον κατάλογό του το Φεστιβάλ παρουσιάζει ταινίες που προέρχονται από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Εφόσον η χώρα αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο και όχι, σύμφωνα με την οδηγία του Ο.Η.Ε. ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ή «FYROM» οι ελληνικές ταινίες θα έπρεπε να αποσυρθούν!

Η επιστολή του πρέσβη εστάλη στις 23 του μηνός γεγονός ενώ το φεστιβάλ διεξαγόταν και αυτό έκανε ανέφικτη την όποια προσπάθεια ομαλής λύσης του ζητήματος. Οι σκηνοθέτες /παραγωγοί των αποσυρμένων ταινιών είναι οι Δημήτρης Κανελλόπουλος, Τόνια Μισιαλή, Βενετία Ευρυπιώτου, Βουβούλα Σκούρα, Σπύρος Χαραλάμπους, Θάνος Κουτσανδρέας, Ασημίνα Προέδρου, Βασίλη Ντάνη αλλά και η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη της οποίας η ταινία «Washingtonia» έχει ήδη διακριθεί σε αρκετά φεστιβάλ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=645710