Beatles Tribute Project‏

Η μουσική αντίποδας στα κακώς κείμενα, η μουσική ως θεραπεία ψυχής, μνήμη χαράς και ζωντάνιας. Μας θυμίζει όλα όσα ζήσαμε πριν έρθει να μας συνθλίψει το οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί στο παρόν μας.

Η Καμεράτα εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό στις μέρες μας. Οι μουσικοί της πολλές φορές απλήρωτοι, δίνουν συναυλίες σε πείσμα των καιρών για να μην διαλυθεί και αυτό το σπουδαίο μουσικό σύνολο, όπως έγινε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι. Το σύνολο βραβεύεται συχνά για την προσφορά του και μας εκπροσωπεί επάξια στο εξωτερικό ειδικά σε φεστιβάλ μουσικής μπαρόκ.

Διαβάζουμε στο πλούσιο βιογραφικό της ορχήστρας που ιδρύθηκε το 1991:

“Διάσημοι μαέστροι και σολίστ έχουν συνεργαστεί με την ορχήστρα: Σαλβατόρε Ακκάρντο, Τόμας Άλλεν, Φιλίπ Αντρεμόν, Μάρθα Άργκεριχ, Καρίνα Γκωβέν, Ματτίας Γκαίρνε, Ελίζαμπεθ Γουόλφις, Βιβίκα Ζενώ, Λεωνίδας Καβάκος, Στέφαν Κοβάσεβιτς, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Τζούλια Λέζνεβα, Ράντου Λούπου, Μίσα Μάισκι, Γιούρι Μπασμέτ, Γεχούντι Μενουχίν, Τζόσουα Μπελ, Φάμπιο Μπιόντι, Τζον Ουίλλιαμς, Χέλμουτ Ρίλινγκ, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Χαβιέ Σαμπάτα, Αρτούρο Σαντοβάλ, Μαξ Εμάνουελ Σένσιτς, Δημήτρης Σγούρος, Πασκάλ Σουμάχερ, Χάινριχ Σιφ, Τόμας Χένγκελμπροκ και Κρίστοφερ Χόγκγουντ.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της ορχήστρας στη σύγχρονη μουσική δημιουργία: έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση και έχει ηχογραφήσει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών (Αντωνίου, Καραΐνδρου, Κουμεντάκη, Κουρουπού, Κυπουργού, Μάντζαρου, Μαραγκόπουλου, Μικρούτσικου, Μωραΐτη, Παπαδημητρίου, Σισιλιάνου, Τσέρχα, Χατζή, Χατζιδάκι, Χοσοκάουα, Kαντσέλι, Κερίνγκ, Κόσκιν, Κούκου, Τάβενερ κ.ά.), πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για την ορχήστρα”.

IMG_4262
Photo by Ifigenia T.

Απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επαναλαμβάνουν μια μεγάλη επιτυχία του καλοκαιριού που πέρασε, μετά από 310 ημέρες ακριβώς. Στις 17 Ιουλίου ήταν το αφιέρωμα στους Beatles που κυριολεκτικά ξεσήκωσε 4000 θεατές στο Ηρώδειο. Beatles Tribute Project με την Καμεράτα αυτή τη φορά στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Πλατύραχου. Η ορχήστρα  θα μας ταξιδέψει στην εποχή που τα θρυλικά Σκαθάρια έγραφαν ιστορία και ανέτρεπαν τα δεδομένα της εποχής τους.

I get by with a little help from my friends, σιγοψυθυρίσαμε πολλές φορές. Πάμε να ζήσουμε μια βραδιά διαφορετική και να θυμηθούμε όσα μας ενώνουν. Πάμε να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας  και να ξαναγυρίσουμε πίσω στην εποχή που οι άνθρωποι ελεύθεροι χόρευαν στο δρόμο και τραγουδούσαν All you need is love. Η μουσική των Beatles μας θυμίζει πως νιώθαμε τότε. Τα ζήσαμε αυτά σε άλλες εποχές και πάιρνουμε δύναμη από τη μνήμη μας. Η μουσική γυρίζει πίσω το χρόνο, πάμε να ανοίξουμε την καρδιά μας και να  απολαύσουμε τα ηχοχρώματα με τις Μέλισσες, το αγαπημένο νεανικό συγκρότημα και τους μουσικούς της Καμεράτα.

11218478_1583960961892417_2326965212142306925_n

Στον ρόλο των Σκαθαριών: Βασίλης Αξιώτης, Στήβ Κόκκας, Φαίδων Φαρίντ, Αποστόλης Ψυχράμης.

Πάμε να ταξιδέψουμε απόψε πέρα από τα μάταια και τα συνηθισμένα, σε υπέροχα μουσικά τοπία όπου λάμπει ο ήλιος.

Here comes the sun and it’s all right!!!