Μουσεία - Αρχαιολογικοί χώροι: Δεν θα γίνει οριζόντια αύξηση στα εισιτήρια

Η αύξηση στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων δεν θα είναι οριζόντια διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή.

Σημειώνει ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που ήδη επεξεργάζεται τα δεδομένα για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, σταθμίζοντας τους παράγοντες και εξετάζοντας τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό δεν προβλέπεται οριζόντια αύξηση, αλλά γίνεται μελέτη ανά ομάδες χωρών-μουσείων. Παράλληλα θα αναπτυχθεί νέα πολιτική ενιαίων εισιτηρίων, τόσο για τον μαζικό τουρισμό, που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια , όσο και για τους μεμονωμένους επισκέπτες. Η λελογισμένη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων ιδιαίτερα σε χώρους, στους οποίους έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες επισκεψιμότητας, τονίζει ο κ. Ξυδάκης, καθώς και η ανάπτυξη της πολιτικής των ενιαίων εισιτηρίων αποτελεί μέτρο με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο.

Αναφέρει επίσης ότι προβλέπεται η εγκατάσταση νέου συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το υπουργείο φιλοδοξεί έως το τέλος του έτους να έχει επεκταθεί στους 59 χώρους – μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, όπου εφαρμόζεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Σταδιακά θα εφαρμόζεται σε κάθε χώρο που θα εκσυγχρονίζεται τεχνικά.

Ενημέρωση για Αμφίπολη

 

Σε ό,τι αφορά στην Αμφίπολη ο υπουργός σημειώνει ότι πρώτα θα εξασφαλιστεί η προστασία και στη συνέχεια θα γίνει η ανάδειξη και προβολή του μνημείου. «Θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα το ζήτημα της προστασίας του και στη συνέχεια της ανάδειξης και προβολής του μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σε συνδυασμό τόσο με τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αμφίπολης όσο και ευρύτερα με το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον στο νομό Σερρών» αναφέρει ο κ. Ξυδάκης και ενημερώνει ότι ο προγραμματισμός αυτού του έργου αποτελεί ήδη αντικείμενο συνεργασίας των συναρμόδιων Υπηρεσιών υπό την επίβλεψη των Γενικών Διευθύνσεων του υπουργείου, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα εκτελεστικό πλαίσιο ενεργειών και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες δράσεις.