Βρετανικά ΜΜΕ για Γλυπτά Παρθενώνα: "Η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα"!

Ευκαιρία βρήκαν οι Βρετανοί να “πανηγυρίσουν” μετά τις δηλώσεις του Αν. Υπουργού Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκη, ότι η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα είναι δικαστική, αλλά διπλωματική και πολιτική. Έτσι, η χθεσινή Telegraph δημοσίευσε σχετικό άρθρο στο οποίο σημειώνει ότι «η Ελλάδα ξέρει πως δεν έχει νομικό δικαίωμα στα Ελγίνεια και γι’ αυτό δεν θα κάνει μήνυση στη Βρετανία»!

Μάλιστα, επαναλαμβάνει το γνωστό, τουλάχιστον διάτρητο, βρετανικό “επιχείρημα”, ότι ο Έλγιν δεν παρανόμησε αρπάζοντας τα Γλυπτά…

Πάντως ο Υπουργός επανήλθε χθες με δήλωσή του, στην οποία σημειώνει ότι “οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό”.

Πρόσθεσε ότι “η δικαστική οδός είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας” και συνέχισε: “Ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, και μάλιστα στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της”.