Νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο σκηνοθέτης Σ.Λιβαθινός

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ορίστηκε ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, και του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί, με δύο αποφάσεις τους, ανακάλεσαν τον διορισμό του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, όπως επίσης και τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε την «πρόωρη λύση τής θητείας τού Καλλιτεχνικού Διευθυντή και τού ΔΣ τού Εθνικού Θεάτρου εξ αιτίας παραβάσεων τού ιδρυτικού νόμου τού οργανισμού».

Μετά την απόφαση αυτή, ο Σωτήρης Χατζάκης προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη

Στάθης Λιβαθινός

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε ως ηθοποιός µε το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη την περίοδο 1981-1983, ενώ από το 1984 έως το 1990 σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας.

Για τη διπλωματική παράστασή του «Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν στο Θέατρο Μαγιακόφσκι» (1990) βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Μόσχας.

Ως ηθοποιός έπαιξε την περίοδο 1991-1997 στα θέατρα Αµόρε, Εξαρχείων και Αθηνών, ενώ έχει τιμηθεί µε το Βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου, καθώς και με το Βραβείο Φώτος Πολίτης για τις σκηνοθετικές δουλειές του (2001-2003).

Έχει διδάξει σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997-1999) και υποκριτική και σκηνοθεσία στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ηθοποιών του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης. Μεταξύ 2001 και 2007 ήταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Προτεινόμενα για εσάς