Στρατούλης: «Δεν είναι καλό με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα»

Την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σχολίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Στρατούλης δήλωσε ότι «δεν είναι καλό με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα» και συμπλήρωσε ότι είναι «δεκτή η κριτική. Άλλωστε προβλέπεται από το Σύνταγμα για έκτακτες περιπτώσεις, όμως θα πρέπει να γίνεται με φειδώ χωρίς να θίγει θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Στρατούλης εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση «υπήρχε η έκτακτη ανάγκη την οποία επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας. Δεν είναι κάτι πολύ δραματικό. Για να το αποδραματοποιήσουμε πρόκειται για χρήματα που δεν ήταν για τις καθημερινές τους ανάγκες, π.χ. για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές πολιτικές και είναι σε τράπεζες είτε με κανονικό λογαριασμό είτε με προθεσμιακό με επιτόκια που είναι από 0,6% μέχρι 2%. Με αυτό τον τρόπο θα επενδυθούν σε ρέπος του Δημοσίου τα οποία θα είναι με 2,5%-2,7% επιτόκιο και θα μπορούν οποτεδήποτε να τα πάρουν πίσω».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας Δημοκρατίας και έχει το δικαίωμα να αντιδρά και να αντιστέκεται» και υπογράμμισε ότι η πράξη αυτή «δεν στιγματίζει μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι «όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών τόσο μεγαλύτερες είναι οι αντιστάσεις μας», και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Επίσης ανέφερε ότι είναι έτοιμη η τροπολογία για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και αναζητείται το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι δεν θα μειωθούν οι δικαιούχοι, ενώ τα κριτήρια θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι, παρά τις πιέσεις των δανειστών για μείωση τόσο του ΕΚΑΣ όσο και του αριθμού των δικαιούχων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η επαναφορά του ΕΚΑΣ θα ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 για όσους είναι κάτω των 65 ετών.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα ή εκλογές σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι «έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή και θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και συνέπεια στη διαπραγματευτική μας γραμμή. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα. Έχουμε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε».