Τόμσεν: Ένα πιθανό Grexit θα είχε συνέπειες για την Ευρώπη

Στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Πόλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο όμως δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ μακριά από τον στόχο».

«Υπήρξε λίγη περισσότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μας κάνει να ελπίζουμε αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ μακριά από τον στόχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δανός τεχνοκράτης.

Επίσης προειδοποίησε ο κ. Τόμσεν ότι «κανένας δεν πρέπει να σκέπτεται ότι ένα Grexit δεν θα είχε συνέπειες»καθώς η Ευρώπη, όπως παρατήρησε, βρίσκεται σήμερα σε ισχυρότερη θέση με το μηχανισμό σωτηρίας, την τραπεζική ένωση και τα νέα εργαλεία της ΕΚΤ.

«Αλλά η Ευρώπη θα εξετίθετο σε κινδύνους, οι οποίοι θα εξαρτηθούν από από την οικονομικοπολιτική απάντηση την οποία θα έδιναν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά από ένα Grexit» συμπλήρωσε ο κ. Τόμσεν. Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν τα χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο υπογράμμισε ότι “το βάρος των επερχόμενων πληρωμών είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα. Πρέπει να φτάσουμε έγκαιρα σε μια συμφωνία ώστε να αποπληρωθούν οι επόμενες δόσεις”.

Καταλήγοντας κατέστησε σαφές το πόσο σημαντικό ήταν να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι όπως «ο κίνδυνος ότι η ζώνη του ευρώ θεωρείται ως ένα κλαμπ που ο καθένας μπαίνει και φεύγει όποτε του αρέσει», καθώς αυτό θα μπορούσε να εγείρει αμφιβολίες για το αν άλλα κράτη μέλη θα παραμείνουν στο μέλλον στην Ευρωζώνη και την κάλεσε να στείλει «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμα μια ισχυρότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση.