Πολ Μέισον: Σενάρια κυβερνητικής «κεντροαριστερής» ανασύνθεσης με καραμανλική στήριξη

Τον σχηματισμό μιας «κεντροαριστερής κυβέρνησης υπό το ΣΥΡΙΖΑ» ως λύση στο παρόν αδιέξοδο προτείνει ο γνωστός δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου Channel 4 Πολ Μέισον σε σχόλιο στην ιστοσελίδα του δικτύου. Ο Μέισον υποστηρίζει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να στηριχθεί από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και από την λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ, ενώ εκτιμά ότι θα τύχει της στήριξης και των περισσότερων μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας, οι οποίοι, όπως σημειώνει, σε γενικές γραμμές τηρούν θετική στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από το Λονδίνο, Θ. Γκαβός, ο Πολ Μέισον υποστηρίζει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα λειτουργεί ως κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά θα εφαρμόζει, ουσιαστικά, ένα πρόγραμμα που θα έχει υπαγορευτεί από το Βερολίνο αλλά με τρόπο τέτοιο που θα μπορεί να γίνει δεκτό χωρίς μεγάλες αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει «ξεκάθαρη βάση» για την σύσταση μιας τέτοιας κυβέρνησης καθώς, όπως αναφέρει, οι μεγάλες επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση δεν είναι εχθρικές απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς «πολλοί κεντρικοί επιχειρηματίες βλέπουν τα «καθαρά χέρια» του κόμματος ως τα μόνα που μπορούν να στραγγαλίσουν τον νεποτισμό και τη διαφθορά που έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία επί δεκαετίες».

Όσον αφορά στην πολιτική σκηνή, ο Μέισον υποστηρίζει ότι το Ποτάμι, με σχεδόν ξεκάθαρο τρόπο, έχει πει ότι θα στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ δεν το έχει πει αλλά το έχει δείξει με διάφορους τρόπους ενώ το νέο κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δεν φαίνεται διόλου εχθρικό  (έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι το άρθρο του Μέισον αναρτάται την ημέρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Γιώργο Παπανδρέου). Στην κατεύθυνση της σύστασης μιας τέτοιας κυβέρνησης εκτιμά ο Μέισον εξωθούν και οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες τον «σπρώχνουν» στην αγκαλιά συνεργασιών με χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα.

Σε μια τέτοια προοπτική, κατά τον Μέισον, δεν  θα συμφωνούσε η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εντείνει τις πιέσεις για «διαίρεση» και αποχώρηση της από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ο Βρετανός δημοσιογράφος εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε να στηριχθεί στις ψήφους του Ποταμιού αλλά και βουλευτών της ΝΔ που πρόσκεινται στην καραμανλική πτέρυγα για να παραμείνει στην εξουσία και να προωθεί νομοθετικό έργο.  Αυτό που δεν ξεκαθαρίζει ο Μέισον είναι τί μέλλει γενέσθαι με τον νυν κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο Πολ Μέισον επισημαίνει και ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο. Όπως λέει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη κάτι που το δηλώνει άλλωστε διαρκώς. Εντούτοις η πεποίθησή της αυτή, η οποία ήταν «υπαρξιακής φύσης», όπως λέει, έχει αρχίσει να κλονίζεται λόγω της  λυσσαλέας πίεσης που δέχεται από το μπλοκ της λιτότητας εντός Ευρωζώνης, απέναντι στο οποίο η όποια στήριξη ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε από Γαλλία, Ιταλία, ή και τις ΗΠΑ αποδεικνύεται πολύ μικρή. Το μέτωπο της λιτότητας εμποδίζει,  σημειώνει, διαρκώς την επίτευξη ενός συμβιβασμού, όπως επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερο «ψυχολογικό» χάσμα ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στους υποστηρικτές της εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτή η «υπαρξιακή απόσταση» μεταφερθεί σταδιακά και στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία προς το παρόν εμφανίζεται να παραμένει υπέρ του ευρώ, τότε, εκτιμά ο Μέισον, τα πράγματα δεν θα είναι πολύ δύσκολα μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη.