Reuters: Έκκληση της Αθήνας για χρηματοδοτική βοήθεια πριν το Eurogroup

Χρηματοδοτική χείρα βοηθείας πριν την πραγματοποίηση της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup προκειμένου να αποφευχθεί η απόλυτη «ασφυξία» και το αδιέξοδο φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση από τους πιστωτές. Το πρακτορείο, επικαλείται ως συνήθως ανώνυμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι διατυπώθηκε σχετική έκκληση από την ελληνική πλευρά η οποία υποστήριξε ότι οι συνθήκες ρευστότητας στη χώρα είναι άσχημες και συμπληρώνουν ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα μπορούσε να δοθεί μια τέτοια βοήθεια, παραδεχόμενο ότι δεν υπάρχει ούτε διάθεση να αναζητηθούν τρόποι αν δεν γίνει συγκεκριμένη πρόοδος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Έλληνες αξιωματούχοι είπαν την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα ήταν δύσκολο η Ελλάδα να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ.  Η πληροφορία αυτή, πάντως, διαψεύστηκε την Πέμπτη το πρωί καθώς, όπως έγινε γνωστό, η Αθήνα αποπλήρωσε κανονικά την δόση του δανείου στο ΔΝΤ διαψεύδοντας τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις άλλη πηγή της ΕΕ είπε: «Το κλίμα ήταν καλύτερο από την τελευταία φορά, αλλά επί της ουσίας δεν υπήρξε κάτι διαφορετικό».

Νωρίτερα, πηγή της Ευρωζώνης είχε αναφέρει στο πρακτορείο ότι μέχρι τις 21 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε έξι εργάσιμες ημέρες λόγω και της μεσολάβησης του Ελληνο-ορθόδοξου Πάσχα θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει τη βελτιωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές της.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες η Αθήνα επιδιώκει μία κατ’ αρχήν συμφωνία στις 20 ή τις 21 Απριλίου, στη συνέχεια οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αξιολογήσουν τη λίστα στη συνεδρίασή τους στη Ρίγα στις 24ης Απριλίου.