Χρειαζόμαστε εθνική μεταναστευτική πολιτική μακράς πνοής

Αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι η  μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης είναι σε λάθος κατεύθυνση, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συζήτηση που είχε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξαιτίας των πολιτικών επιλογών τη,ς που δεν είχαν ως στόχο να διαμοιράσουν την ευθύνη, μετατράπηκε σε ένα αρνητικό παράδειγμα αποθήκης ανθρώπινων ψυχών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει διπλή αλληλεγγύη τόσο προς τους ανθρώπους αυτούς που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες αλλά και από την Ε.Ε. προς τις χώρες που βρίσκονται στα όριά της και δέχονται τα κύματα αυτών των μεταναστών και υπογράμμισε την ανάγκη ότι θα «πρέπει να είναι έμπρακτη η αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών προς τα κράτη που δέχονται τις πιέσεις των μεικτών μεταναστευτικών ροών».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «συμφωνήσαμε με τον Επίτροπο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική μεταναστευτική πολιτική μακράς πνοής, ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική και πλαίσιο, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της» και υποστήριξε ότι όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Ευρώπη είναι κοινή συνείδηση ότι στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική κάτι πρέπει να αλλάξει.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Η  συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Έλληνα επίτροπο στην Ε.Ε. ήταν να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια.