Ανάσα 300 εκατομμυρίων ευρώ από Γιούνκερ

Η σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων το Μάρτιο κατά 13%, αλλά και η ενίσχυση των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατομμύρια ευρώ από πόρους των κοινοτικών ταμείων, δίνουν μεγάλη ανάσα στο δημόσιο που έχει μαζέψει μέχρι και το τελευταίο ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθει στις εξωτερικές υποχρεώσεις (αποπληρωμή δόσης 450 εκατ. προς το ΔΝΤ και καταβολή τόκων) της χώρας.
Η εισροή των 300 εκατ. ευρώ θεωρείται “δώρο” του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των υπηρεσιών του που επιτάχυναν τις διαδικασίες καταβολής των επιδοτήσεων προς την Ελλάδα για προγράμματα ή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup για τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος και να αποκατασταθεί η παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας.
Ωστόσο η αύξηση των φορολογικών εσόδων το Μάρτιο, η εισροή των 300 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ, η μεταφορά 550 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ στο δημόσιο και 150 περίπου εκατ. ευρώ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ανατρέπουν τη δημοσιονομική εικόνα του πρώτου τριμήνου του έτους αφού καλύφθηκε η υστέρηση των εσόδων του Ιανουαρίου των εκλογών και του Φεβρουαρίου της αβεβαιότητας. Αυτό δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο τα οποία θα τεθούν υπ΄όψιν των τεχνικών κλιμακίων και του Euroworking Group που συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τον Φεβρουάριο 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 194 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 487 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 70 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.238 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.063 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.411 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7.790 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 967 εκατ. ευρώ ή 11,0%  έναντι του στόχου, η οποία καλύφθηκε τον Μάρτιο.