Στο 1,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ

Το εκρηκτικό πρόβλημα των  απλήρωτων λογαριασμών που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ περιέγραψε ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για διορισμό στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Το στέλεχος της εταιρίας τόνισε ότι τα χρέη των νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν.

Ειδικότερα υποστήριξε πως από τα χρέη προς την ΔΕΗ των νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών περίπου «200 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε λογαριασμούς που έχουν λήξει αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα προειδοποιήσεις. Είναι δηλαδή ο πρώτος λογαριασμός και περιμένουμε να πληρώσουν». Πρόσθεσε όμως ότι για χρέη 900 εκατ ευρώ «έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις. Αυτό που κάνουμε είναι μέσω εταιριών να γίνεται μια ευγενική προειδοποίηση. Να τους πούμε ευγενικά να κάνουν διακανονισμούς». Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι ήδη έχει δώσει εντολή «να γίνει καταγραφή των οφειλετών με βάση την κατανάλωση και τα τετραγωνικά γιατί υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν. Σε αυτούς θα κόψουμε το ρεύμα».

Πέραν αυτών, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστά 190 εκατ. ευρώ και η «Αλουμίνιο» 60 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι βάσει στοιχείων της 31.12.2014 τα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται σε 174 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

-66 εκατ, ευρώ οι φορείς Γενικής κυβέρνησης και
-108 εκατ. ευρώ φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως οι Δήμοι

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι χρέη ύψους 250 εκατ. ευρώ θεωρούνται ανείσπρακτα καθώς αφορούν βιοτεχνίες που έχουν κλείσει ή εξοχικά που διέκοψαν την παροχή. Ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να φέρει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου όσοι χρωστούν στην ΔΕΗ να μην μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή καθώς όπως είπε «διάφορες εταιρίες εντοπίζουν πελάτες της ΔΕΗ που χρωστούν τους παίρνουν στο δικό τους δίκτυο και οι πελάτες αφήνουν τα χρέη τους στην εταιρία μας».

Αναφορικά με το εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούν τα ληξιπρόθεσμα είπε πως επιχειρούνται ελαστικές ρυθμίσεις, ξεκαθάρισε όμως ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να εφαρμόσει ρυθμίσεις με 100 δόσεις. Ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε πως εάν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τις επενδύσεις της εταιρίας. «Δεν έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για να τα δώσουμε στην κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Υπάρχει πρόβλημα και προχωρήσαμε σε δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης. Έχουμε απλήρωτους λογαριασμούς και οι ξένες εμπορικές τράπεζες έχουν αποσυρθεί. Πέρυσι καλύφθηκε με τα ομόλογα. Αν δεν διορθωθεί το θέμα εισπραξιμότητας θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα και για τις επενδύσεις μας». Καταλήγοντας κατέστησε σαφές πως ο δανεισμός της εταιρίας έχει φθάσει στα 5 δισ ευρώ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε ότι «καμία συμφωνία κυβέρνησης – ούτε αυτή της 20ης Φεβρουαρίου – δεν περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων ούτε τεμαχισμών. Δεν πρόκειται να γίνει καμία ιδιωτικοποίηση ούτε τεμαχισμός. Αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.  Καμία από τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να πωληθούν».