«Παράθυρο» χρηματοδότησης επιζητεί η Αθήνα στο Euro Working Group

Η επίτευξη μιας θετικής πρώτης γνωμοδότησης, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την χαλάρωση της χρηματοδοτικής θηλιάς που σφίγγει το λαιμό της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες και όχι στα τέλη του μήνα, είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης από την συνεδρίαση του Euro Working Group που πραγματοποιείται δια μέσου τηλεδιάσκεψης. Ενδεικτική της στόχευσης αυτής θα πρέπει να θεωρείται η δήλωση του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας, ουσιαστικά, εκτιμήσεις άλλων συναδέλφων του, όπως του κ. Μάρδα, ότι δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί η επίτευξη μιας συμφωνίας ακόμη και εντός των επομένων 24ώρων.

Η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να προσπαθήσει να αποσπάσει μια πρώτη άμεση θετική γνωμοδότηση η οποία θα προλειάνει το έδαφος για την επόμενη συνεδρίαση του Euro Working Group την επόμενη Τετάρτη 8 Απριλίου αλλά πιθανώς και για ένα έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία.  Η ελληνική πλευρά φαίνεται να στοχεύει στο να εξασφαλίσει από την θετική αυτή γνωμοδότηση καταρχήν την αποδέσμευση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να καλυφθεί η δόση προς το ΔΝΤ των 420 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη Πέμπτη 9 Απριλίου. Και στη συνέχεια προσδοκά την  τμηματική έστω αποδέσμευση καταρχήν του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του ΤΧΣ που «κατά λάθος» επιστράφηκε στο EFSF ευελπιστώντας ότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα θα έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία και θα έχει αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ροή προς την χώρα.

Στην  προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξέτασε σοβαρά το αίτημα που φέρονται να διατύπωσαν οι πιστωτές κατά τις συζητήσεις στο Brussels Group για κατάρτιση και παρουσίαση ενός καταλόγου επιπρόσθετων μέτρων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα στην κατάργηση προηγούμενων προβλέψεων ή στην μη σίγουρη απόδοση ορισμένων προτάσεων. Το θέμα αυτό φέρεται να συζητήθηκε στην συνάντηση του οικονομικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό την Τρίτη το απόγευμα στο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστεί τέτοιο κατάλογο και να τον παρουσιάσει σήμερα στο Euro Working Group προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Παράλληλα, στις πολύωρες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται και σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο οι προτάσεις για το φορολογικό της Αθήνας, ιδιαίτερα όσον αφορά στο πόσο θα αποδώσουν. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να αναχωρήσουν την Πέμπτη από την Αθήνα, λόγω των αργιών του Καθολικού Πάσχα, και να επιστρέψουν την επόμενη Τρίτη.

Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι προσδοκίες του Βερολίνου, από την άλλη, από την συνεδρίαση τoυ Euro Working Group. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γκιέγκερ, το «καλύτερο που περιμένει η Γερμανία είναι μια ενδιάμεση αξιολόγηση» της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και των ελληνικών προτάσεων, παραδεχόμενος ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονταν ο επικεφαλής του ΣΟΕ  Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής  Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη. Νωρίτερα, με τον κ. Χουλιαράκη συνάντηση είχε η πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, στενή συνεργάτιδα του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.