«Ανοικτό παράθυρο» από Τσίπρα: Τι είπε για νέο «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής» και διεργασίες στην Κεντροαριστερά
Με παρόντες τους «87», παρόντες τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσά τους τον Απόστολο Γκλέτσο και στις πρώτες σειρές τον Νίκο Χριστοδουλάκη, το μέλος του νεοσύστατου 9μελούς Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε ως μεγάλη πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας τον «τερματισμό της πορείας απόκλισης της Ελλάδας από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την έναρξη της πορείας σύγκλισης».
Σε μια θεματική ημερίδα του Ινστιτούτου του για την οικονομία και την ακρίβεια και με ένα ευρύ, προοδευτικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει ένα νέο «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής», δηλαδή νέος πολιτικός φορέας, υπερβαίνοντας τα υφιστάμενα κόμματα, χωρίς να εξαιρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Καθοδηγούμενος από τις προτεραιότητες της «κοινωνικής αντιπολίτευσης» και όχι εκείνες που αναδεικνύει η «πολιτική αντιπολίτευση», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε με νόημα πως «ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής» επικαλούμενος το παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία και προσθέτοντας -εκτός κειμένου- στην ομιλία του πως «πιστεύω ότι όλοι αξίζει να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», απευθυνόμενος δηλαδή σε πρώτο Πληθυντικό πρόσωπο και με τον ίδιο σε ενεργό ρόλο.
«Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση»
«Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση» O Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε στην ομιλία του την ανησυχία για το γεγονός ότι δεν καταγράφονται κινήσεις και συνθήκες για την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στη προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο «μαζί». Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση».
Απάντηση στον… «τραγέλαφο»
Μιλώντας για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, «η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς» σχολίασε ο κ. Τσίπρας στην σκιά των δηλώσεων του διαδόχου του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το δυνητικό εγχείρημα της «ενιαίας Κεντροαριστεράς» ως «τραγέλαφο».
Στον αντίποδα, κατά τον κ. Τσίπρα πρόκειται για την «έκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει», όπως εξήγησε ο πρώην Πρωθυπουργός, για να επιστρέψει στην συνέχεια στην ελληνική πραγματικότητα, λέγοντας ότι «έτσι κι εδώ κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει τη πλειοψηφία της κοινωνίας μας».