Χ. Δούκας για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η κάλπη αυτή έχει εθνικά χαρακτηριστικά

Για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, τις δημοσκοπήσεις αλλά και το debate που αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη (24/9) στην ΕΡΤ μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος Χάρης Δούκας.

“Θέλουμε να είναι ένα ντιμπέιτ το οποίο να είναι ζωντανό και να δίνει τη δυνατότητα παρεμβάσεων όλων των ομιλητών. Γι αυτό και είχαμε κάνει ένα καταπληκτικό ντιμπέιτ ευρωπαϊκών προδιαγραφών και παρέα την άλλη φορά για τον Δήμο της Αθήνας στον δεύτερο γύρο και νομίζω ότι είχε πολύ ωραία διάδραση. Έχω προτείνει να υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων του κάθε υποψηφίου πέντε φορές με κανόνες και μία διαδικασία η οποία να διασφαλίζει ότι δεν θα πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον” τόνισε ο κ. Δούκας.

“Θα συγκρουστούμε πολιτικά και την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι μαζί” πρόσθεσε και σημείωσε: “Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι ότι σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε και νομίζω είναι μέχρι τώρα πολιτισμένη και είναι μια συζήτηση που είναι σε ένα υψηλό επίπεδο. Συζητάμε πολιτικά, μπορεί να έχουμε συμφωνίες, διαφωνίες, αλλά το βασικό είναι ότι και εμένα αυτός ο στόχος μου να πηγαίνω σε γειτονιές, σε πόλεις, σε πλατείες και να δυναμώνω το ΠΑΣΟΚ και να δυναμώνω την δημοκρατική παράταξη“.

“Το κεντρικό διακύβευμα είναι να μπορέσει ξανά το ΠΑΣΟΚ να γίνει κίνημα με Κ κεφαλαίο. Να μπορέσει δηλαδή να είναι ανοιχτό, συμπεριληπτικό. Και προτείνω και ένα άλλο μοντέλο αν θέλετε ηγεσίας, το οποίο να αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης ο οποίος να βασίζεται στη λογική της συνεργασίας, της συνδιαμόρφωσης, να λειτουργούν τομείς, να είναι τα μέλη ενεργά παντού και αυτό να δημιουργεί μια συνθήκη συνιδιοκτησίας σε όλες τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ” είπε ο κ. Δούκας.

Σχολιάζοντας τον διπλό ρόλο που θα κληθεί να υπηρετήσει σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, ο κ. Δούκας απάντησε: “Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στο εμείς και όχι στο εγώ. Είναι 26 δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη. Αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι. Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουν όλοι χαρτοφυλάκιο και παρέμβαση και αυτό θέλω να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ. Να έχουμε ομάδες και ανθρώπους και έχουμε ένα εξαιρετικό προσωπικό και βουλευτές που είναι νομίζω με μια πολύ δυνατή παρουσία και με χρόνια εμπειρία και για αυτό το λόγο νομίζω ότι θα είμαι αποτελεσματικός και σαν πρόεδρος και σαν δήμαρχος“.

Σε ερώτηση γιατί να ψηφίσει κανείς τον Δούκα για πρόεδρο του κόμματος, απάντησε: “Θα τον ψηφίσει κανείς για το διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι η κάλπη αυτή έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι η άποψή μου ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα βρεθούμε γρήγορα σε τοίχο. Η χώρα θα βρεθεί γρήγορα σε τοίχο, διότι υπάρχει μια πρωτοφανής υπερσυσσώρευση πλούτου σε πάρα πολύ λίγους και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε με ένα pass, με ένα επίδομα, με ένα voucher και όταν μας το δίνουν πρέπει να χειροκροτάμε κιόλας. Και αυτό πρέπει να αλλάξει“.

Σχετικά με τις πλημμύρες στην Αθήνα, τόνισε ότι καθαρίστηκαν διπλάσια φρεάτια από ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή. “Το θεμελιώδες όμως είναι ότι έχουμε υποδομές που είναι 80 και 60 και 40 χρόνων πίσω, ενώ έχουμε κλιματική κρίση. Και το λέω αυτό διότι έχουμε 1.000 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο και το 20% έχουν δίκτυο ομβρίων και υδάτων. Δρόμοι για παράδειγμα, οι οποίοι πλημμυρίζουν όπως η Μαρασλή και άλλοι, πλημμυρίζουν γιατί δεν έχουν φρεάτια για να καθαρίσουμε. Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αν έχεις ένα ποσοστό 40 με 50% κάλυψης, είναι σημαντικό. Από πού θα βρούμε τα χρήματα; Μα για αυτό το λόγο μας έδωσε η Ευρώπη χρήματα. Λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να γίνει η Αθήνα περισσότερο ανθεκτική και άλλες πόλεις. Γι αυτό και πρέπει τα 32 δισεκατομμύρια να μην γίνονται mall, καζίνο και πράσινοι ουρανοξύστες, αλλά να να πάνε στην πραγματικότητα σε θέματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά“.

Σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τα sms, με τα οποία πληροφορούσε τους πολίτες για τις δράσεις του, ο κ. Δούκα τόνισε ότι έστειλε τα μηνύματα από το ίδιο μητρώο που στέλνουν και οι συνυποψήφιοί του. Αυτό είναι το Μητρώο φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε.