Έκθεση Ντράγκι για τον «ρωσικό κίνδυνο»: Πρόταση για αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών

Την άποψη πως οι αμυντικές βιομηχανίες χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στοιχειώνει την Ευρώπη υποστηρίζει εν πολλοίς ο Μάριο Ντράγκι, σε έκθεση που έχει συντάξει για την «αναγέννηση» της οικονομίας της Ευρώπης και αποκαλύπτει σήμερα το Politico.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Ντράγκι στην έκθεσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, πως οι διαφαινόμενες απειλές πρέπει να πυροδοτήσουν μια σημαντική επανεξέταση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

Επισημαίνεται επίσης, ότι, καθώς συνεχίζεται η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αρνητικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στην χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ οι συγχωνεύσεις αυτών δεν θα πρέπει να μπλοκάρονται.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί:

«Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της».

Μάλιστα, ολοκληρώνει την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναλύοντας το πώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ανακτήσει πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή.

«Με την επιστροφή του πολέμου στην γειτονιά της ΕΕ, την εμφάνιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει αυξανόμενη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου.

Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών δημόσιων δαπανών. Σημειώνεται πως η ΕΕ δαπανά συνολικά περίπου το ένα τρίτο από όσα δαπανούν οι ΗΠΑ για την άμυνα.

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων δραστηριοποιούνται σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. δεν συντονίζονται στις προμήθειες και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές κυρίως από τις ΗΠΑ.

Οι συστάσεις του Ντράγκι προς την Ε.Ε. περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας «αρχής της ευρωπαϊκής προτίμησης» για την παροχή κινήτρων και ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών της. Επίσης, τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης σε όλη την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και τέλος τη δημιουργία μιας κεντρικής «Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας» που θα προμηθεύεται για λογαριασμό των χωρών της Ε.Ε.

Τέλος, ο Ντράγκι αναφέρει ότι θα συσταθούν και ειδικές ομάδες συμβούλων, στις οποίες θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από Politico.eu