Παραίτηση Οθωνα Ηλιόπουλου από τη βουλευτική έδρα: Ανοίγει ο δρόμος στον Σ. Κασσελάκη

Εξελίξεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τα έδρανα της Βουλής από τον Σεπτέμβριο, στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου είναι πιθανό να προκαλέσει ντόμινο παραιτήσεων των βουλευτών που βρίσκονται πριν από τον Στέφανο Κασσελάκη στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ώστε να του ανοίξει διάπλατα η πόρτα της Βουλής.

Εξάλλου, η είσοδος στο Κοινοβούλιο, αποτελεί διαχρονικό και διακαή πόθο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι ο μόναδικός από τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που παραμένει εκτός βουλευτικών εδράνων.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ. Ηλιόπουλος δηλώνει ότι παραιτείται υπέρ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

«Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Θεωρώ ότι η σκέψη μου αυτή αντανακλά και τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό που θα ήθελαν η «φωνή» τους στην ελληνική Βουλή να είναι ένας από αυτούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής στην οποία επικαλείται φόρτο εργασίας λόγω της ερευνητικής του δουλειάς στο εξωτερικό αναφέρει ότι «προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα με ενθουσιασμό και προσήλωση να εκπληρώσω τα καθήκοντα μου ως βουλευτής και συνάμα να συνεχίσω την ερευνητική μου δουλειά στο εξωτερικό».

Και προσθέτει: «Παράλληλα ωστόσο, το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό στη χώρα και η υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών απαιτεί πλέον μια καθημερινή παρουσία και ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα παραμονής μου στην Ελλάδα».

Ποιοι προηγούνται του Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

O Όθωνας Ηλιόπουλος και ζητάει να δοθεί η έδρα του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει ακόμη να παραιτηθούν της έδρας τους η Πόπη Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη, που προηγούνται του Στέφανου Κασσελάκη στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Να σημειωθεί πως η Ζωρζέτα Λάλη στις εθνικές εκλογές ήταν μετά από επιλογή του Αλέξη Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην όγδοη θέση (μετά τους Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελο Αποστολάκη που εκλέχτηκαν και στη συνέχεια η Πόπη Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου και ο Αθανάσιος Τσακρής), παραιτήθηξκε από το κόμμα όμως τον περασμένο Νοέμβριο και ακολούθησε την Εφη Αχτσιόγλου στη Νέα Αριστερά.

Επίσης και ο Αθανάσιος Τσακρής πήγε στον «Κόσμο», το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη.

Πάντως πρώτη επιλαχούσα είναι η Πόπη Τσαπανίδου, αλλά πηγές στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως είναι απίθανο να παραιτηθεί.

Η ανάρτηση Κασσελάκη
Σε ανάρτησή του στα social media o Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει:

«Ο Όθων Ηλιόπουλος κόσμησε όχι μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον τέως Πρόεδρο για την πραγματική αριστεία που επιθυμούσε να πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τιμή για την πολιτική ζωή του τόπου η ενασχόληση τέτοιων προσωπικοτήτων με την πολιτική. Και εύχομαι ειλικρινά να του επέτρεπαν οι ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις την ολοκλήρωση της θητείας του.

Προσωπικά, τον ευχαριστώ για την προσφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική μας ομάδα, για τη φωνή που έδωσε στους απόδημους στο κοινοβούλιο, για την αληθινή συντροφικότητα και το ήθος του.

Θα είναι πάντα πολύτιμος συνομιλητής και συνεργάτης για μένα»