Αγώνας με το χρόνο για την ελληνική κυβέρνηση

Μετά από την λίστα με τις ελληνικές προτάσεις, «δημιουργική ασάφεια» κυριαρχεί και στο πώς προχωρούν οι συζητήσεις με τους πιστωτές καθώς η εικόνα που δίνεται από την Αθήνα και αυτή που δίνεται από τις άλλες πλευρές δεν είναι ακριβώς η ίδια.  Όλοι συμφωνούν ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος και κανείς δεν επιβεβαιώνει, επισήμως τουλάχιστον, τα περί «κακού κλίματος» και έντασης. Εντούτοις, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη ότι οι συνομιλίες βρίσκονται κοντά συμφωνία ενώ αντίθετα τα μηνύματα που έρχονται από τις άλλες πλευρές κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Το απόγευμα, μάλιστα,  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Mέγαρο Μαξίμου, υπό τον Aντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του Yπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και του Yπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου με βάση την ενημέρωση των Ελλήνων που μετέχουν στο Brussels Group εκτιμήθηκε η κατάσταση.

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι «βλέπει» συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου, μάλλον απαισιόδοξη, θα μπορούσε κανείς να πει, είναι και η εικόνα που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλαδή από το ΔΝΤ, του οποίου η διεύθυνση περιμένει, όπως μετέδιδε ο Μιχάλης Ιγνατίου, την ενημέρωση από τον αντιπρόσωπό του Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Με βάση τις πληροφορίες που διαρρέονται από το ΔΝΤ δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, την οποία, μάλιστα, δεν «τοποθετεί» ιδιαίτερα κοντά, παρά το ότι θεωρείται απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Οι ίδιες διαρροές πάντα, τονίζουν ότι οι πιστωτές ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον «απαραίτητο συμβιβασμό» καθώς «τελειώνει ο χρόνος» ενώ τονίζουν ότι όσον αφορά στο ΔΝΤ οι εκπρόσωποί του όταν κάνουν έλεγχο, μεταβαίνουν σε υπουργεία και αυτό θα κάνουν και στην Ελλάδα.

Το μήνυμα ότι ο «χρόνος τελειώνει» έδωσαν, μετά από την συνάντησή τους, και η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Γάλλο Πρόεδρο. Τόνισαν και οι δύο ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα καθώς, όπως είπαν, όσο πιο γρήγορα καταθέσει προτάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί συμφωνία. Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι «έγινε μια αρχή» στις συζητήσεις με τους θεσμούς αλλά τόνισε ότι «δεν βρίσκεται κοντά το τέλος». Επανέλαβε, δε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει,  με παραλλαγές ίσως και με τους τρόπους που θα επιλέξει η νέα κυβέρνηση, αλλά εντός του συγκεκριμένου πλαισίου. Ως περιθώριο χρόνου, η κ. Μέρκελ δεν έδωσε κάτι συγκεκριμένο αλλά είπε ότι στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αναφέρεται το τέλος του Απριλίου ως ένας χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο η Ελλάδα θα έχει παρουσιάσει τον τελικό κατάλογο των προτάσεών της.

Προς το παρόν, τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στο σημερινό Euro Working Group, το οποίο θα πραγματοποιηθεί δια μέσου τηλεδιάσκεψης, και αναμένεται να γίνει μια πρώτη τεχνική προσέγγιση και επεξεργασία της τελευταίας λίστας μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η Αθήνα.  Παρά το ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πουθενά, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχει ελπίδα – ή τουλάχιστον θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί με θετική εκτίμηση για τις ελληνικές θέσεις – το Euro Working Group προκειμένου να γίνει προσπάθεια για εκταμίευση περίπου 500 εκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει με άνεση τη δόση ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Πέμπτη 9 Απριλίου. Δεν είναι βέβαια ξεκάθαρο πώς ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.