«Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε «πυρά» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικότερα προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με πλήρη τίτλο «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024.

Νωρίτερα απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβληθεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά του άρθρου στο νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» (άρθρο 65) που έχει καταθέσει το υπουργείο Υγείας.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας, του ΚΚΕ, λέτε ότι αν δεν υπάρχει άλλη λύση, και αν έχουν βγει άγονες οι προκηρύξεις, να μην πάνε οι ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν το σύστημα. Εμείς της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζουμε εάν έχουν εξαντληθεί όλες προϋποθέσεις και δεν έχει βρεθεί καμία άλλη λύση, τότε σε αυτή την περίπτωση, όπως το Σύνταγμα ορίζει, το ιδιωτικό έργο της άσκησης ελεύθερου έργου υποχωρεί, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, στο ανώτερο αγαθό της καθολικής πρόσβασης στη δημόσια υγεία, για τον κάθε συμπολίτη μας», είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως πρόσθεσε: «Εμείς εδώ στη Νέα Δημοκρατία, ως γνήσια λαϊκή παράταξη αυτού του τόπου, είμαστε η μόνη παράταξη που υπερασπίζεται και τον τελευταίο φτωχό συμπολίτη μας, έναντι όλων υμών των υποκριτών της αριστεράς που τελικά σήμερα, έρχονται εδώ και υπερασπίζονται τα ιδιωτικά συμφέροντα!».

«Το άρθρο είναι συνταγματικό, αναφέρεται σε έκτακτες συνθήκες, θα έχει ισχύ για περιορισμένο χρόνο, σέβεται την αρχή της αναλογικότητας», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Υγείας και τόνισε: «Εδώ, όμως, δεν είμαστε συνταγματολόγοι. Είμαστε βουλευτές. Και εμένα στην πολιτική μου διαδρομή κύριε Νικητιάδη (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), μια και μιλάω για την Κω, να το ξέρει ο κόσμος ότι ο κ. Νικητιάδης παραδείγματος χάριν, αφήνει τους κατοίκους της Κω, χωρίς γιατρό! Αυτό προτιμάει με την ψήφο του σήμερα! Προτιμάει ο Νικητιάδης, ο κάτοικος της νήσου Κω, να μην βρει γιατρό από το να μην κάνει αντιπολίτευση στον Γεωργιάδη! Τόσο μεγάλος πολιτικός είναι!».

Φάμελλος: Αντιμεταρρύθμιση και γραφειοκρατικό τερατούργημα το νομοσχέδιο

Σκληρή επίθεση κατά της «γαλάζιας» κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοθέτημα «έκτρωμα» και «βαθειά αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό».

Άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας πως προχωρούν στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστικά, μίλησε για «αντιμεταρρύθμιση», η οποία, όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, θα πλήξει την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι ψυχικά πάσχοντες.

«Έχουμε μπροστά μας ένα “γραφειοκρατικό τερατούργημα”, όπως το χαρακτηρίζουν οι φορείς αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών τομέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, μίλησε για την διάταξη επίταξης των γιατρών καλώντας την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει την εν λόγω διάταξη. «Όλοι οι γιατροί, και των παρατάξεων της ΝΔ, αντιτίθενται στην πολιτική Γεωργιάδη και Μητσοτάκη. Και αυτή η καθολική αντίδραση. Επιβεβαιώνει ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε τα σχέδιά σας και ότι έχετε υποχρέωση να το πάρετε πίσω. Και αυτό το αίτημα είναι και κοινωνικό και επαγγελματικό και επιστημονικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αυτή «δεν αναιρεί την ορθή κριτική που άσκησε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την καταστροφική πολιτική στο χώρο της υγείας». Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε πως «μην μας ασκείτε εσείς κριτική για συμπεριφορές και ηθική» και χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του Παύλου Πολάκη την περασμένη εβδομάδα.

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα

Η κυβέρνηση με το «παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε παρέμβαση του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «ιδρύεται ένας υδροκέφαλος οργανισμός» ενώ «δεν υπάρχει καμία εγγύηση και δεν κατοχυρώνεται η λειτουργία των κέντρων πρόληψης ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των δομών επανένταξης και απεξάρτησης».

Κατηγόρησε τη «γαλάζια» κυβέρνηση, λέγοντας πως «βάζετε ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση, που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος». Και τόνισε πως «Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία δεν είναι ατομικές υποθέσεις, αλλά είναι κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός».

Αναφερόμενος στις διατάξεις επίταξης των ιδιωτών γιατρών, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο εις βάρος των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας πως «εσείς, λοιπόν, σήμερα, εμφανίζεστε ως μεταρρυθμιστής υπουργός Υγείας. Αλλά, κάθε πολίτης καταλαβαίνει -τόσο από τη δική του εμπειρία όσο και βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων- ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς».

Κουτσούμπας: Επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό το νομοσχέδιο

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει, μέσα στο καλοκαίρι και με διαδικασίες fast track, ένα νομοσχέδιο επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό, που πραγματικά ολοκληρώνει την ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρική “μεταρρύθμιση”, βάζοντας ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπαςτόνισε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

«Γιατί αυτό ακριβώς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, «προβλέπει η ψυχιατρική “μεταρρύθμιση” που εδώ και 30 σχεδόν χρόνια προωθείται στη χώρα μας, στην οποία σαν Κόμμα έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική και την οποία αντιπαλεύουμε σταθερά. Γι’ αυτή την αταλάντευτη στάση μας, όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια σε όλες τις προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων να κλείσουν τις δημόσιες δομές, ή να τις αφήσουν τραγικά υποστελεχωμένες, έχουμε δεχτεί, μάλιστα, τόνους λάσπης ακόμα και από διάφορους δήθεν ανοιχτομάτηδες, δήθεν προοδευτικούς».

Χαρίτσης: Προπομπός της τελικής επίθεσης στο ΕΣΥ το νομοσχέδιο

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι το σχέδιο νόμου στην ουσία του «συνιστά ένα τυπικό δείγμα αντιμεταρρύθμισης, συντηρητικής οπισθοδρόμησης».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ. Καμία μεταρρύθμιση, μόνο κατεδάφιση», υποστήριξε. Μίλησε για διοικητική διευθέτηση προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει τα χρήματα θα μπορεί να έχει και τις υπηρεσίες». Ανέφερε ότι «καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει όταν το ΕΣΥ διαλύεται».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό διάλυσης του ΕΣΥ» και πως «έχουμε μία ακόμα πιλοτική εφαρμογή για το πώς θα καταργηθεί το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια».

Σημείωσε ότι «η προσχηματική διαβούλευση και η άρον-άρον ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της πολιτικής αλλά και του τρόπου άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και πως «δεν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για την οποία μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη, αλλά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης, ένα ακόμα βήμα στο βαθύ σκοτάδι το νεοφιλελεύθερο αναχρονισμών».

Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση συμπυκνώνει την πολιτικής της για τα πάντα: «γκρεμίζεται την ίδια την λογική του γενικού δικαιώματος της πρόσβασης σε υπηρεσίες και την αντικαθιστάτε με τη λογική του επί πληρωμής προνομίου. Το δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο».

Κωνσταντοπούλου: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για το ΕΣΥ

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί σήμερα να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση στο ΕΣΥ.

«Οι πολίτες που ζουν την καθημερινότητα στα νοσοκομεία, ως ασθενείς, ως συγγενείς ασθενών, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό, γνωρίζει πολύ καλά ότι για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, δεν σας φταίνε κάποιοι ιδιώτες γιατροί, που θέλετε να τους επιτάξετε», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι το δικαίωμα επίταξης δεν αφορά γενική ευχέρεια του κράτους για αναγκαστική εργασία.

«Η επίταξη ενεργείται, όταν πρόκειται για θεομηνίες και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.