ΠΑΣΟΚ: Πληθαίνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία, τι θα κάνουν Γιαννακοπούλου - Διαμαντοπούλου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι υποψηφιότητες για την ηγεσία έχουν ήδη φτάσει τις πέντε, ενώ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβουν η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Θα ανακοινώσω άμεσα την απόφασή μου- είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή», δήλωσε πριν από λίγο η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται κοντά στο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της με στόχο να εκφράσει «το χώρο του Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς». Η κυρία Γιαννακοπούλου επισήμανε ότι οι πολλές υποψηφιότητες δεν σημαίνουν πλασάρισμα για την επόμενη μέρα, αλλά το ότι το κάθε στέλεχος που βγαίνει μπροστά κομίζει τη δική του διαφορετική άποψη για ένα σύγχρονο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν προσθέτει στην προσπάθεια να πούμε «φύγε εσύ, έλα εσύ», αλλά να μιλήσουμε με καθαρές πολιτικές προτάσεις για τη συγκρότηση ενός στιβαρού σχεδίου διακυβέρνησης», λέει επίσης η κυρία Γιαννακοπούλου.

Ένα βήμα πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις βρίσκεται και η Άννα Διαμαντοπούλου. Η επικεφαλής του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις (πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και Επίτροπος της Ε.Ε.) δέχεται πιεστικές εισηγήσεις από πολιτικούς της φίλους – από το μεταρρυθμιστικό μπλοκ καθώς και από την πρώην εκλογική της περιφέρεια, την Κοζάνη- να διεκδικήσει την ηγεσία. Μάλιστα έχουν αρχίσει να συλλέγουν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας της κυρίας Διαμαντοπούλου, με την εκτίμηση ότι διαθέτει προφίλ που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το ρόλο του πρωθυπουργού. Η ίδια πάντως αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσίως το σενάριο, ωστόσο οι πιέσεις προς εκείνη να κατέβει, συνεχίζονται.

Για τη Μιλένα Αποστολάκη η επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι αναγκαία αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή. «Το μοντέλο διακυβέρνησης και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πρέπει και μπορούν να ηττηθούν», υποστηρίζει η κυρία Αποστολάκη ανακοινώνοντας σήμερα την υποψηφιότητά της και καλώντας τον προοδευτικό κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες την 6η και την 13η Οκτωβρίου, στον πρώτο και δεύτερο εσωκομματικό γύρο για την εκλογή ηγεσίας. Η Μιλένα Αποστολάκη προανήγγειλε την υποψηφιότητά της με τη χθεσινή ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή. Άσκησε κριτική στην ηγεσία, πρότεινε ένα «αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία».

Δεδομένη είναι πλέον η κάθοδος και του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχτηκε στην ηγεσία πριν την κάθοδό του στις βουλευτικές εκλογές. «Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», αναφέρει με τη δήλωσή του ο κ. Κατρίνης, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

«Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα», δήλωσε εν τω μεταξύ χθες ο Χάρης Δούκας ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια με τη μαζική συμμετοχή του, ενώ έσπευσε να μιλήσει για ανοικτό κόμμα, έξω από μηχανισμούς. Με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή έκανε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13% και 15%», ενώ «ταύτισε» την υποψηφιότητά του με το σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία».

Συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων λένε ότι «είναι καλοδεχούμενες και οι άλλες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν σήμερα» και σημειώνουν στόχος τον οποίο όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν είναι η προσέλευση στις κάλπες να ξεπεράσει τη συμμετοχή των 270 χιλιάδων μελών και φίλων της προηγούμενης αναμέτρησης. Από σήμερα και για κάθε μέρα μέχρι την επίσημη πρεμιέρα του Σεπτέμβρη ο Χάρης Δούκας σχεδιάζει άλλωστε σειρά επαφών, δράσεων και πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να εμπλουτίσει το επιτελείο του με τους νέους συμμάχους, ώστε στρατηγική και τακτικές κινήσεις να περνούν από πολλαπλές κρησάρες. Το ίδιο διάστημα έχει αποφασίσει να καταλήξει στη συγκρότηση της πολιτικής «πλατφόρμας» την οποία και θα παρουσιάσει αναλυτικά στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα του Σεπτέμβρη. Η επετειακή 3η του Σεπτέμβρη θα έχει άλλο χαρακτήρα, αφού η Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να την αφήσει έξω από τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων προέδρων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικεί την επανεκλογή του. Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος έσπευσε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του να χαρακτηρίσει «ενωτικό» το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το οποίο προβλέπει, – πέραν των ημερομηνιών για την εκλογή – και την παρουσίαση των υποψηφίων σε ανοικτή συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος τρεις εβδομάδες πριν από την εκλογική διαδικασία. Ο κ Γερουλάνος επιμένει στην περιγραφή του στρατηγικού σχεδίου για την «αναγέννηση» της παράταξης ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια, προκειμένου να καλύψει τη μεγαλύτερη απόσταση μέχρι την 3η του Σεπτέμβρη- γνωρίζοντας πάντως ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν προσφέρονται για αναλυτική πολιτική συζήτηση, σε πόλεις και χωριά.