Τo Politico βλέπει σχέδιο υπονόμευσης από μεριάς του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σμυβουλίου, Σαρλ Μισέλ προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στο κορυφαίο αξίωμα της ΕΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις Βρυξέλλες ακούγεται έντονα ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπαθεί να εξουδετερώσει την Φον ντερ Λάιεν, καθώς διαφαίνονται παιχνίδια εξουσίας εν όψει των ευρωεκλογών.
Οκτώ διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι και αξιωματούχοι κρατών μελών δήλωσαν στο Politico ότι φοβούνται ότι ο Μισέλ θέλει να να ματαιώσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της επικεφαλής της Επιτροπής.
«Τους τρελαίνει όλους, επειδή το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: να κάνει τη φον ντερ Λάιεν να σκοντάψει και να ονειρεύεται τη δική του κορυφαία θέση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Στον αξιωματούχο, όπως και σε άλλους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια για δύο από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της ΕΕ.
Πόλεμος εξουσίας στις Βρυξέλλες
Στο παρασκήνιο, ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελισσόταν με ακυρωμένα γεύματα και στρατηγικά σχεδιασμένες ανεπίσημες δηλώσεις από τη μία πλευρά στην άλλη.
Η τεταμένη δυναμική κορυφώθηκε σε δημόσιο επίπεδο σε μια επίσκεψη στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Μισέλ άρπαξε τη μοναδική διαθέσιμη καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας τη Φον ντερ Λάιεν «υποβιβασμένη» σε έναν κοντινό καναπέ, σε αυτό το διπλωματικό επεισόδιο που έγινε γνωστό ως «Sofagate». Αργότερα η Φον ντερ Λάιεν προέβη σε καταγγελίες για σεξισμό, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι ο Μισέλ διεκδικεί τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, διαδεχόμενος τον Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο έχει καλή σχέση. Η στρατηγική του θα είναι να τραβήξει τους αρχηγούς κρατών στην άκρη για τετ-α-τετ αντί να συζητήσει τις κορυφαίες θέσεις εργασίας μαζί με όλους τους παρόντες, όπως παραδοσιακά γίνονται αυτές οι συμφωνίες, είπαν μερικοί από τους οκτώ διπλωμάτες και αξιωματούχους.
Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ο Mισέλ προεδρεύει της διαδικασίας διανομής των κορυφαίων θέσεων εργασίας που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης των ηγετών της ΕΕ που θα μπορούσε να οδηγήσει στο διορισμό της Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία.
«Δεν είναι υποψήφιος. Όπως ανέφερε πολλές φορές ο πρόεδρος, είναι και θα είναι απόλυτα επικεντρωμένος στη δουλειά του ως πρόεδρος του Συμβουλίου και στην ενοποίηση του θεσμού για την επίτευξη ουσιαστικών αποφάσεων», δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ετοιμάζει την εκδίκησή του ο Μισέλ;
Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει όλο και πιο νευρικές σχετικά με την πραγματική ατζέντα του Μισέλ.
«Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα ακολουθήσει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ πολλών συναδέλφων τους.
Καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν μια συμφωνία μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, ορισμένοι φοβούνται ότι ο Μισέλ χρησιμοποιεί τον ρόλο του στις ζυμώσεις για να υπονομέυσει την πρόεδρο της Κομισιόν.
Στα χαρτιά, η 65χρονη Φον ντερ Λάιεν είναι η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τότε που ανέλαβε τη θέση το 2019, η φήμη της ως επικεφαλής διαχειριστή κρίσεων έχει ανέβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της μεγάλης κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Μισέλ έχει γίνει αντικείμενο γκρίνιας, κριτικής και γελοιοποίησης, σχολιάζει το δημσοσίευμα.
Η Φον ντερ Λάιεν όχι μόνο είναι η νυν πρόεδρος, αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της, προηγείται δημοσκοπικά, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρήσουν το πάνω χέρι. Είναι επίσης δύσκολο να δει κανείς ποιος άλλος υποψήφιος έχει πιθανότητες να την εκτοπίσει από την καρέκλα της, επισημαίνεται.
Στενά τα περιθώρια για τον Μισέλ
Η αιφνιδιαστική απόφασή του Μισέλ να εγκαταλείψει πρόωρα τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού κάνει γρήγορα πίσω, αύξησε μόνο την δυσαρέσκεια σε όλο το μπλοκ απέναντι στον Βέλγο πολιτικό, υπογραμμίζεται.
Μόλις λήξει η θητεία του Μισέλ την 1η Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να ανανεωθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει προφανή στρατηγική εξόδου. Επομένως, τίθεται το ερώτημα γιατί να μην διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο υψηλού κύρους, σε επίπεδο ΕΕ;
Ο Σαρλ Μισέλ μπορεί να έχει αρκετούς επικριτές της Φον ντερ Λάιεν έτοιμους να επιτεθούν τις ημέρες που έχουν απομείνει για τις ευρωεκλογές. Στις Βρυξέλλες, υπήρξε κάποια αντίδραση κατά της εξουσίας της Φον ντερ Λάιεν και του συγκεντρωτικού στυλ ηγεσίας της. Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές στο τραπέζι των ηγετών, έχει δηλώσει με επιφυλακτικότητα την υποστήριξή της, ενδεχομένως για να αποσπάσει παραχωρήσεις ή ως ευκαιρία για να αλλάξει το πολιτικό τοπίο στις βρυξέλλες.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι συμμετέχουν στον άτυπο συνασπισμό του ΕΛΚ για τη στήριξη της Φον ντερ Λάιεν, επιτίθενται όλο και περισσότερο στην πιθανή συνεργασία της με δεξιούς ηγέτες και κόμματα, όπως η Μελόνι.
Από την άλλη οι ίδιοι διπλωμάτες της ΕΕ που είπαν ότι ο Μισέλ θέλει να πάρει εκδίκηση, αμέσως μετά απέρριψαν ως απίθανη την ικανότητά του να κατακτήσει μια άλλη κορυφαία θέση. Ο Μισέλ δεν θα είχε καμία πιθανότητα, είπαν.
Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το Politico αυτήν τη στιγμή, είναι ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα παρακάμψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον Μισέλ στη συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ όταν συναντηθούν για τις πιο επίσημες συζητήσεις στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου και στις 27-28 Ιουνίου.
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρθηκε σαρκαστικά σε μια φράση που χρησιμοποιεί μερικές φορές ο προσωπάρχης του Μισέλ για να απορρίψει μια πρόταση από τα κράτη μέλη, η οποία κουμπώνει, σύμφωνα με τον ανώνυμο αξιωματούχο, στο φερόμενο «σενάριο εκδίκησης» του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Δεν υπάρχει καμία όρεξη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για αυτό το σενάριο».