Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας - Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Αύριο Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9:00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λόγω της – εδώ και καιρό – προγραμματισμένης επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Δ. Κουτσούμπας θα μιλήσει στη Βουλή για την πρόταση μομφής σήμερα 27 Μαρτίου.

Η πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ολοκληρώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα.

Για μοτίβο συγκάλυψης και ατιμωρησίας σε μία σειρά σκανδάλων, μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εντολοδόχο συγκεκριμένων συμφερόντων, τον χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης. Ο πρωθυπουργός οφείλει να προσέλθει και να απολογηθεί, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Μ. Βορίδης: Δεν σας χαρίζουμε την ανθρώπινη ευαισθησία

«Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν είναι κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά του Κοινοβουλίου γιατί δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του όπως ελήφθησαν στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο υπουργός καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτή είναι η πολιτική σας». «Θέλετε», είπε, «να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο. Αλλά την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε».

Αναρωτήθηκε «από που προκύπτει η εμπλοκή του Πρωθυπουργού; Από πουθενά από την ανάγκη του πραγματικού σας κινήτρου να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Και σήμερα έχουμε την κορωνίδα και την επίρρωση αυτού του πολιτικούς σκοπού. Και σήμερα φάνηκε η μεθόδευσή σας».

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγη ώρα, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνέδεσε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ με την εξυπηρέτηση μη πολιτικών συμφερόντων.

Μ. Κατρίνης: Η απάντηση στην κυβερνητική λασπολογία, βρίσκεται στο tweet του Αντώνη Καρακούση

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για στρατηγική στηριγμένη στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και είχε αναφερθεί στην έγκριση της εξαγωγής του λογισμικού Predator και τη διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού.

«Δεν δικαιούστε ούτε να υψώνετε τους τόνους ούτε να κουνάτε το δάχτυλο ούτε να στρεψοδικείτε. Εδώ τρεις μέρες θα απολογηθείτε, γιατί καλύπτετε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες στελεχών σας. Γιατί με προκλητικό τρόπο έχετε καταλύσει κάθε έννοια σεβασμού στο κράτος δικαίου και γιατί με όλα αυτά που έχετε κάνει, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε πως «όσο και αν φωνάζει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφία η οποία ζητάει δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών, εδώ και τώρα».

«Όλα όσα τίθενται ως ερωτήματα έχουν απαντηθεί στο πόρισμα των 715 σελίδων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ολομέλειας. Απλώς δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή και θα δώσει απαντήσεις σε όλα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση και στον ίδιο από την αντιπολίτευση.

Μ. Αποστολάκη: Κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση παραβίαση του κράτους δικαίου

Η Μιλένα Αποστολάκη, είναι η πρώτη βουλευτής, που ανέβηκε στο βήμα, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν μετά την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη-τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, την εξεταστική επιτροπή, την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, την άσκηση δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, τα όσα δήλωσε η ευρωπαία εισαγγελέας και μια σειρά άλλων γεγονότων-με κεντρικό άξονα των όσων παρέθεσε, την «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και την «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους», εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Αν και η χώρα κατακλύστηκε με επίμονα «γιατί» και βαριά ερωτηματικά, μετά από εκείνη τη νύχτα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών», υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, για την οποία κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, η στόχευση ήταν μια και σαφής, ήταν «η οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους, ως το αποκλειστικό αίτιο για το έγκλημα των Τεμπών» και «η αποδόμηση της προφανούς αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και την τραγωδία στα Τέμπη».

«Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», είπε η Μιλένα Αποστολάκη, που επισήμανε ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη, από τον ΟΣΕ, και «κατόπιν κοπτοραπτικής, τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα, ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το προαποφασισμένο αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.

Νίκος Παππάς: Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν έχουν προηγούμενο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε πως «εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός».

«Εκλογές είναι η λύση» είπε ο κ. Παππάς και υποστηρίζοντας την πρόταση του προέδρου του κόμματός του προσέθεσε «και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός

«Η Πλεύση Ελευθερίας υπογράφει και στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ζητώντας δικαιοσύνη, λογοδοσία και τέλος στην ατιμωρησία. Αυτό φωνάζουν οι οικογένειες των 57 θυμάτων, οι τραυματίες και η κοινωνία, ζητώντας να διερευνηθεί το έγκλημα των Τεμπών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ευθύνη».

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δεν μιλά «κομματικά αλλά βάσει του αισθήματος δικαίου των πολιτών που απαιτούν δημοκρατία», τονίζοντας ότι «πρώτος ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει εδώ για να απολογηθεί και να δώσει όλα τα στοιχεία που ο ίδιος γνωρίζει και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία σε βάρος της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών».

Στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλήθεια πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών.

Εκλογές ζητά ο Κασσελάκης, παρουσία διεθνών παρατηρητών

Στο μεταξύ διεθνείς παρατηρητές και στις Ευρωεκλογές ζητάει ο Στέφανος Κασσελάκης, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επιμένει ότι «η λύση στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο» είναι «άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών», υποστηρίζοντας ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Καγκελάριος Κουρτς στην Αυστρία, ο Κόστα στην Πορτογαλία και ο Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία παραιτήθηκαν για πολύ πιο ασήμαντους λόγους. Ως υπονομευτή του πολιτεύματος τον κατηγορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο Μάκης Βορίδης ρωτάει ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ αν σκοπεύει να αμφισβητήσει το κεκτημένο των δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Παντελάκης, είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει θέμα παρατηρητών για οποιαδήποτε εκλογική κάλπη προηγηθεί. Είτε είναι η εθνική κάλπη, είτε η κάλπη των ευρωεκλογών. Δεν υπάρχει κάτι άλλωστε που να διαφοροποιεί τα περί έλλειψης εμπιστοσύνης που ούτως ή άλλως έχει καταλογίσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Υποκλοπές, Τέμπη και το πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα, αλλά και η υπόθεση με τα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως έλεγαν νωρίτερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε σχέση με το αν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αδιάβλητες εκλογές.

Σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας που συνυπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένο, όπως ανέφερε και ο Στέφανος Κασσελάκης στο άρθρο του ότι δεν θα έπραττε διαφορετικά από τη στιγμή όπως λένε που ο βασικός στόχος αφορά την αμφισβήτηση και απομάκρυνση της παρούσας κυβέρνησης και παρότι, όπως λένε, η χείρα κυβερνητικής συνεργασίας που έτεινε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ δεν είχε διόλου θετική αντιμετώπιση από τη Χαριλάου Τρικούπη.