FT: Η "ελληνική ηθική" κόντρα στα γερμανικά μαθηματικά

“Η «ελληνική ηθική» κόντρα στα μαθηματικά του Βερολίνου” είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times, που υπογράφει ο Nikolaus Blome και αναδημοσιεύει το Euro2day.

Ο αρθρογράφος παρατηρεί: “Η καταγωγή της λέξης «αίνιγμα» είναι ελληνική. Από σύμπτωση είναι και αυτό που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί αυτές τις ημέρες όταν οι σκέψεις τους πηγαίνουν στην Ελλάδα”. Όπως τονίζει, “Ούτε η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της, γνωρίζουν στα σίγουρα τι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι εκβιασμός; πόκερ; πολιτική αυτοκτονία;”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εφτάωρη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να βελτίωσε το κλίμα μεταξύ τους, ωστόσο, δεν υπήρξε πρόοδος σε θέματα ουσίας. Και όμως, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει απέναντί του όλους τους ηγέτες της Ευρωζώνης, δεν αποκλείεται τα πράγματα να εξελιχθούν καλύτερα από ότι πιστεύει κανείς. Και αυτό γιατί, επί της ουσίας, αυτός που θα αποφασίσει είναι η Μέρκελ.

Αντί όμως αυτό να είναι το δυνατό της χαρτί, της δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς “όπως και όλοι οι προκάτοχοι της, η κ. Μέρκελ θέλει να αποφύγει την εικόνα της ηγεμονικής Γερμανίας”. Με την Γαλλία να έχει αποδυναμωθεί οικονομικά, η “κ. Μέρκελ έχει μια θέση ισχύος που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός μεταπολεμικού Γερμανού ηγέτη”, σημειώνει. “Αλλά δεν της αρέσει να την αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο. Πάνω από μια φορές, έχει τονίσει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονται συλλογικά από τα 19 μέλη της ευρωζώνης. Η Γερμανία, υποστηρίζει, είναι απλά μια χώρα μεταξύ ίσων”, συνεχίζει.

Και εδώ είναι που “πατάει” ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η εικόνα αυτή δεν είναι παρά ένας “μύθος”. “Ο ίδιος έχει μετατρέψει μια κρίση της ελληνικής οικονομίας και των νομισματικών θεσμών της ευρωζώνης σε μια αναμέτρηση μεταξύ των δύο κρατών, με την Ελλάδα να εμφανίζεται ως ένας ενάρετος πολεμιστής ενάντια στον αλαζόνα Γολιάθ της Γερμανίας. Πρόκειται για μια έξυπνη απόπειρα να επηρεάσει τις κυβέρνησης και τους ψηφοφόρους στην ήπειρο”.

“Οι ελληνικές εκκλήσεις για ανοχή παρουσιάζονται όχι ως μια αχάριστη απαίτηση ενός έθνους που έχει ήδη διασωθεί δύο φορές, αλλά ως η τελευταία προσπάθεια μιας χώρας που έχει τιμωρηθεί από την κραταιά Γερμανία η οποία μπορεί σύντομα να ξεσπάσει την οργή της και σε άλλα κράτη”, εκτιμά ο Blome, χαρακτηρίζοντας την ρητορική αυτή “αφελή” αλλά και “ισχυρή”.

“Η ελληνική αφήγηση είναι ηθική. Η γερμανική έχει να κάνει με τα μαθηματικά”, τονίζει, εκτιμώντας ότι “όταν η οικονομία μιας χώρας κινδυνεύει με αποσύνθεση, τα μαθηματικά είναι δύσκολο να τα πουλήσεις, ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπεύθυνος για την λυπηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα”.

Για να επιτευχθεί όμως μια συμφωνία, η κ. Μέρκελ θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της. “Θα δεχθεί ισχυρά πυρά και όχι μόνο από τους υπερβολικά ενθουσιώδεις γραφιάδες της εφημερίδας Bild. Πάνω από 100 βουλευτές του κόμματος της κ. Μέρκελ έχουν διαμηνύσει την απροθυμία τους να προσφέρουν επιπλέον παραχωρήσεις”. Αν όμως φοβάται κάτι η Καγκελάριος πιο πολύ από την εικόνα της ηγεμονικής Γερμανίας, “αυτό είναι να κριθεί υπεύθυνη για ένα Grexit”, καταλήγουν οι Financial Times.