Νόμο για την ιθαγένεια και τα παιδιά δεύτερης γενιάς προωθεί η κυβέρνηση

Νομοθετική ρύθμιση που θα αίρει το θεσμικό κενό για τα παιδιά-μετανάστες δεύτερης γενιάς και ζητήματα ιθαγένειας προωθεί η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ώστε να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Το Υπουργείο θα λάβει υπόψη του την απόφαση του ΣτΕ, την τροποποίηση νόμου που είχε έτοιμο η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και το σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Πέραν τούτων, εμφανίζεται σαφής η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει την κατάσταση με τα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα. Και αυτό, μέσω της εξασφάλισης των 2.500 θέσεων φιλοξενίας σε ανοιχτές δομές, να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για τα ασυνόδευτα ανήλικα και να προχωρήσει στην άμεση και γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε όλους όσοι το δικαιούνται.

Ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προχωρά σε καταγραφή των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών, ενώ την ίδια ώρα η πολιτική των επιστροφών, οικειοθελών και μη, με την τήρηση των νόμων, συνεχίζει να αποτελεί πολιτική του Υπουργείου. Όσον αφορά τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αυτά τα ανέλυσε διεξοδικά η κ. Χριστοδουλοπούλου κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Εκεί επεσήμανε την ανάγκη προώθησης μίας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και στην ανάληψη και τον επιμερισμό της ευθύνης από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενεργοποίηση άμεσων μέτρων αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.