«Πάγος» στο ετήσιο ψήφισμα του Κογκρέσου για την 25η Μαρτίου λόγω...Καμμένου

Εμπλοκή παρουσιάστηκε φέτος στην, κατά κύριο λόγο, εθιμοτυπική διαδικασία της υιοθέτησης ψηφίσματος για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία δεν είναι σαφές αν και πότε θα αρθεί.

Η αιτία της εμπλοκής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι αν δεν επιδειχθεί σεβασμός στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η Αθήνα θα μπορούσε ν’ ανοίξει τα σύνορα και να χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε παράνομους μετανάστες, μεταξύ των οποίων ίσως βρίσκονται και ακραίοι ισλαμιστές – τζιχαντιστές.  Αρκετά μέλη της κυβέρνησης, μετά την ημέρα των δηλώσεων αυτών, έχουν διευκρινίσει ότι αυτό που εννοούσε ο κ. Καμμένος είναι ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Αθήνας, τότε η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και συνεπώς καταρρέοντας δεν θα ελέγχει και τα σύνορα με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό.

Αυτό έγινε γνωστό καθώς ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρήστος Παναγόπουλος έλαβε επιστολή την Τρίτη 24 Μαρτίου, από τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή της Πολιτείας της Ιντιάνα Νταν Κόουτς, ο οποίος τον ενημέρωνε για την ανησυχία που του προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές και για την πρόθεσή του να μην δώσει την συγκατάθεσή του στην έγκριση του ψηφίσματος γαι την ελληνική ανεξαρτησία. Το ψήφισμα, με βάση τον κανονισμό του Κογκρέσου, υιοθετείται με ομοφωνία. Εκτός του κ. Κόουτς, δεν έχει γίνει σαφές αν υπήρξαν και άλλα μέλη του Κογκρέσου που τήρησαν ανάλογη στάση.

Στην επιστολή, ο Γερουσιαστής εκφράζει την άποψη ότι είναι «προς το συμφέρον σας όσο και προς το δικό μας ότι εσείς ή κάποιος άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης να σχολιάσει δημοσίως αυτές τις απειλητικές ανακοινώσεις και να αποσαφηνίσει αν αντανακλούν την τρέχουσα πολιτική και τον τρόπο σκέψης στους κόλπους της κυβέρνησής σας. Κατόπιν μίας τέτοιας αποσαφήνισης, ελπίζω ότι θα μπορέσω να υποστηρίξω το ψήφισμα της Γερουσίας για την ελληνική ανεξαρτησία».

Είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, που δεν εκδίδεται ψήφισμα για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.