Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ξεκίνησε στις 18:00 και τελείωσε στις 19:00 ώρα Ελλάδος, στο «Τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, τη βάση της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη πλαισίωναν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός του σύμβουλος Τσαγατάι Κιλίτς.

Νέα Υόρκη: Ο πρώτος, σύντομος διάλογος Ερντογάν-Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες

Η πρώτη συζήτηση μπροστά στις κάμερες έγινε για διαδικαστικά θέματα και, ειδικότερα, για το αν θα είναι ταυτόχρονη η διερμηνεία ή όχι.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και ήταν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες και, κάποια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τους συνεργάτες του Ερντογάν για τη διαδικασία της διερμηνείας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει όπως έγινε στην προηγούμενη συνάντηση.

Δείτε βίντεο:

mitsotakis_erdogan_ny__2_
mitsotakis_erdogan_ny__3_
mitsotakis_erdogan_ny__1_

Η συνάντηση έχει ως στόχο να συνεχιστεί το ήρεμο κλίμα με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να μπουν στο «τραπέζι» θέματα που αφορούν σε λύση δύο κρατών για την Κύπρο και στο καθεστώς των ελληνικών νησιών.

Μητσοτάκης στο CNN για Τουρκία: Μπορούμε να συνεργαστούμε, όχι να σπρώχνουμε τις χώρες μας σε ένοπλη σύγκρουση

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο CNN και, αναφερόμενος στην Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, είπε: «Είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Δεν είναι εύκολο να λυθούν αυτά τα πράγματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ούτε και χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας προς τον άλλον και να σπρώχνουμε τις χώρες μας σε ένοπλη σύγκρουση. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία όσον αφορά τα εδαφικά θέματα. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε κάποιους άλλους τομείς. Αυτό θέλω να επιτύχουμε μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: iEfimerida.gr